Србија

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА! Доктор Тиодоровић открива шта је потребно да би се у Србији створио колективни имунитет

ПРЕМА подацима од јутрос, у Србији је вакцинисано 217.000 људи што је успех и треба примити било коју од доступних вакцина, поручио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Он је на ТВ Прва рекао да је проценат броја вакцинисаних у Нишу 4,2 одсто, да следе Кикинда и Крушевац, као и да Београд није међу првих пет али да ће бити уз добар одзив и организацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Држава ће се постарати да добијемо још вакцина и да вакцинишемо 1,5 до два милиона људи да би створили колективни имунитет – рекао је Тиодоровић и додао да је примио кинеску вакцину.

Он је рекао да је први случај новог британског соја ковида узоркован 31. децембра у Србији, код особе рођене 1958, која је допутовала из Лондона, а од супруга па надаље, сви су стављени у изолацију.

– Морамо бити свесни да не можемо завршити ширење оваквих вируса у наредном периоду. Без обзира што нам вакцинација иде веома добро, имаћемо ипак ситуацију да морамо поштовати све мере које смо до сада имали. Ово није тренутак да дође до попуштања и ублажавања мера – рекао је Тиодоровић и оценио да огроман број становника примењује мере у потпуности.

Случај смрти дечака старог 11 године у Загребу од компликација ковида Тиодоровић је оценио као до сада незабележен у Европи.

– И када су деца у питању, морамо водити рачуна. То наши педијатри раде добро, прате ситуацију, а посебно да прате стање у школама и обдаништима – рекао је Тиодоровић.

Додао је да постоје педијатријске ковид болнице у Београду, Нишу и Новом Саду, и да до сада оваквих ситуација није било у Србији.

Тиодоровић је рекао да се приоритетне групе за вакцинацију у Србији не разликују у односу на Велику Британију.

– Сви који веома много комуницирају са много људи би требало да буду приоритет. При вакцинацији нема разлога за посебне прегледе, осим основних да немате температуру, неку другу инфекцију, алергију на неки део вакцине али то провере лекари. Ако се осећате здравим и способним треба кренути на вакцинацију – поручио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг