Србија

Важно обавештење! КАЗНЕ ОД 20.000 ДО 40.000 ДИНАРА! Саобраћајци контролишу нови прекршај! Ево шта треба да знате!

Припадници Управе саобраћајне полиције од Нове године добили су још једно задужење – контролу возача на психоактивне супстанце. То је до сада била повремена активност због сложене апаратуре, а сада, са брзим тестом, одговор да ли неко лице угрожава саобраћај вожњом под дејством наркотика могао би да стигне за свега неколико минута.

То је до сада била повремена активност због сложене апаратуре, а сада, са брзим тестом, одговор да ли неко лице угрожава саобраћај вожњом под дејством наркотика могао би да стигне за свега неколико минута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Како тест функционише, како изгледа и колико минута је неопходно да би се добио резултат?

– Контрола се врши на два начина. Први је коришћењем уређаја Dräger DrugTest 5000, односно на основу узорка пљувачке. Контролу врше полицијски службеници на месту где је возач заустављен и контрола траје око 10 минута – навели су из Агенције.

Они додају да постоји и други начин вршења контроле а то је упућивање возача за кога се посумња да управља возилом под дејством психоактивних супстанци на стручни преглед у одговарајућу здравствену установу, где медицинско особље врши анализу на основу узорка крви, односно урина.

2. На које дроге је тест осетљив?

На основу узорка пљувачке детектује се присуство 7 врста наркотика: амфетамин, канабис, кокаин, метамфетамин, опијати, метадон и бензодијазепин.

3. Цена теста до сада била препрека?

Како је наведено, постојала је контрола упућивањем возача за кога се посумња да управља возилом под дејством психоактивних супстанци на стручни преглед у одговарајућу здравствену установу, где медицинско особље врши анализу на основу узорка крви, односно урина.

– Међутим, развојем и набавком уређаја попут Dräger DrugTest 5000 поступак утврђивања постојања дрога у организму возача олакшан је на лицу места, те је полицијским службеницима омогућено да на лицу места утврде постојање наркотика у организму. За интензивнију примену оваквих уређаја било је потребно спровести обуке лица за коришћење и набавке уређаја који ће у највећој мери одговарати нашем систему, поред тога треба имати у виду да и земље Европе од 2018. године интензивније раде на примени и имплементацији уређаја попут Dräger DrugTest 5000 у контроли саобраћаја – кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја.

4. Које су казне?

Уколико се утврди да је возач управљао возилом под дејством психоактивних супстанци, полицијски службеници искључиће возача из саобраћаја у трајању од 24 часа, а по наредби полицијских службеника возачу се одређује задржавање у службеним просторијама у трајању до 12 сати.

– Против возача се подноси захтев за покретање прекршајног поступка и законом је прописана новчана казна у износу од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора у трајању до 30 дана, 8 казнених поена и заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању од најмање шест месеци – наводе они за „Блиц“.

Они који одбију овакво тестирање биће кажњен новчаном казном од 100.000- 120.000 динара, 14 казнених поена и одузимањем дозволе на осам месеци или затворском казном од 30 дана, стоји у закону.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс