Србија

Важно обавештење! ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР МАЛИ: Ево када почиње пријава за помоћ грађанима!

Београд — Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће пријављивање за нови пакет помоћи грађанима почети у априлу.

Истиче да пакет економских мера предвиђа да сви пунолетни грађани до краја године добију по 60 евра, пензионери још 50, односно 110 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Целокупни пакет који укључује и привреду сада износи 235 милијарди динара, ако буду укључена и велика предузећа стићи ће се до суме од 250 милијарди, поручује Мали.

Синиша Мали је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је један део великог пакета економске помоћи усмерен ка свим пунолетним грађанима

„Ми ћемо током ове године у две рате исплатити укупно 60 евра, првих 30 евра следи у мају, других 30 евра у новембру, при чему ће наши најстарији суграђани добити додатних 50 евра у септембру“, навео је Мали.

Најавио је да ће се са пријављивањем кренути у априлу, а начин ће бити исти као и прошле године.

„Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати“, објаснио је министар.

„Наши најстарији суграђани добиће додатних 50 евра, укупно 110 евра помоћи за оне за које сматрамо да су и најугроженији“, истакао је Мали.

Пакет усмерен и на привреду

Нагласио је да је један део економског пакета усмерен на привреду.

„Ићи ћемо са три пута по 50 одсто минималне зараде за сва микро, мала и средња предузећа, предузетнике. Једина недоумица је за велика предузећа, радимо на анализама, колико има предузећа и да ли и њих да укључимо у 50 одсто минималне зараде. Да видимо колико су били угрожени, колико имају пад перформанси, колико запослених имају и да донесемо исправну одлуку има ли смисла и на који начин њима помоћи“, рекао је Мали.

Истиче да ова помоћ покрива март, април и мај. „Исплата следи у априлу за март и наредна два месеца“, рекао је Мали.

Поред тога, наводи, биће и секторске помоћи за оне за које су истраживања показала да су најугроженији – то су аутопревозници.

„Њима ћемо у периоду од шест месеци исплаћивати 600 евра по аутобусу. Они су најмање посла имали услед ограничења путовања, тако да идемо са том секторском помоћи“, нагласио је министар.

„Биће проширена гарантна шема за 60 милијарди динара“

Навео је да ће бити проширена постојећа гарантна шема за 60 милијарди динара.

„Та се шема од две милијаде евра прошле године показала изузетно успешном, ту су предузећа из Србије повукла већ око 1,6 милијарди. Ми смо продужили важење те гарантне шеме и сада додајемо још 500 милиона евра. Још додатна ликвидност, додатна обртна средства“, објаснио је Мали.

Најавио је и још једну гарантну шему, истиче да су у преговорима са банкама да ниво гаранције према банкама држава повећа како би оне биле спремне да дају кредите и онима који у много лошијем положају.

„Укупна вредност овог програма је 235 милијарди динара, уколико будемо укључили и велика предузећа стиће ћемо до цифре од 250 милијарди. Свеобухватан програм који је усмерен ка онима којима је помоћ потребна“, каже Мали.

Истакао је да је држава на прави начин реаговала и прошле године пакетом мера, као и да су то рекле и међународне финансијске институције. „Србија неће прекидати помоћ док траје криза“, поручује Мали.

„Наплата боља него што смо очекивали, приходи у јануару већи“

Навео је да је за јануар планирано око 101 милијарду динара прихода, а изгледа да ћемо имати проходе од 110 милијарди.

„Много боље наплата иде него што смо очекивали и планирали, привредна активност у Србији постоји“, рекао је министар.

„Не само да нам је стопа незапослености девет одсто у трећем кварталу, дакле немамо оне црне сценарије затварања фабрика и масовног отпуштања као у великом броју других и много развијенијих земаља, имате стопу пада БДП-а најнижу у Европи, наша економија се показала веома отпорном и одрживом када је криза у питању, али имате и један податак са којим сада први пут излазим – наплата бруто ПДВ-а у 2020. у односу на 2019. је за пет одсто већа“, истакао је Мали.

Додао је да је наплата нето ПДВ-а за 30,4 одсто већа прошле године него 2019.

„Да ли бисмо такав резултат имали да нисмо помогли привреду, да нисмо са 100 евра помогли грађане? Па наравно да не бисмо“, каже Мали.

„Прошле године са економским пакетом највећи терет кризе је преузела држава, преузели смо и да се задужимо и да нађемо додатне резерве у нашем буџету и са шест милијарди довели до тога да нам је наплата ПДВ-а већа него у 2019. години, а имали смо и затварање 45 дана и разна ограничења“, нагласио је Мали.

„Индустријска производња у децембру за 4,1 одсто већа него 2019.“

Изнео је и податак да је идустријска производња у Србији у децембру 2020. за 4,1 одсто већа него у децембру 2019. године.

„Хоћемо да будемо још бољи, да држава сада када има резерве држи макроекономску стабилност под контролом, јавни дуг нам је у односу на БДП под контролом, нећемо прећи тих 60 одсто никако“, рекао је Мали.

„Апсолутно имамо све под контролом, новца имамо, вероватно ћемо имати суфицит у буџету у јануару и полако скупљамо довољно резерви у нашем буџету да изађемо са овим програмом и да подржимо оне којима је та помоћ најпотребнија, а то је наша мала привреда, а ако укључимо и велика предузећа то ће бити целокупна привреда“, додао је Мали.

Указао је да због тога са оптимизмом гледају и на крај године.

„У буџету имамо 330 милијарди динара за инвестиције, граде се ауто-путеви, Србија ће бити једина у Европи која ће имати шест нових ауто-путева који се граде, имамо исплату повећаних плата у јавном сектору, веће су и пензије, повећана је минимална цена рада“, рекао је Мали.

„Ми смо поносни на то и идемо да додатно ојачамо нашу привреду и додатно помогнемо нашим суграђанима… Радимо на животном стандарду грађана Србије и на великим инвестицијама и хоћемо да додатно покажемо да је Србија јака, имамо новца и хоћемо да подстакнемо даљи раст наше еконимије“, закључио је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС