СРБИЈА ЈАВЉА

Важно обавештење! СУТРА ИСТИЧЕ РОК МЕРАМА КРИЗНОГ ШТАБА! Шта нас чека после 11. јануара?

Највећи део празника је за нама, преостаје још дочек Православне Нове године, па је време да се подвуче црта и дискутује о постојећим мерама у Србији. Осим тога, сутра истиче рок мерама на границама, те је извесно да ће Кризни штаб заседати већ у понедељак када би требало да буде одлучено да ли важеће мере остају на снази или ће доћи до одређених измена.

Због оправдане бојазни од ширења заразе уочи празника, Србија је средином децембра увела правило да је за улазак у нашу земљу неопходан негативан ПЦР тест или уместо тога десет дана у карантину (искључиво за српске држављане). Будући да је ова мера орочена до сутра, 10. јануара, намеће се логично питање да ли се обавезан ПЦР приликом уласка у земљу укида или наставља да важи?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је сигурно јесте да ће одлука о томе бити донета на наредној седници Кризног штаба за коју датум још није прецизиран. Ипак, како пишу „Новости“, у понедељак ће се расправљати о мерама за улазак у нашу земљу, потврђено је у том листу у Кризном штабу.

Иначе, министар здравља Златибор Лончар јуче је изјавио да искључиво од епидемиолошке ситуације зависи да ли ће мере на границама бити продужене и после 10. јануара.

– Све ће зависити од епидемиолошке ситуације каква буде у том моменту: колико има прегледа, колико заражених, каква је попуњеност болница, обухват вакцинацијом… Само на основу тога ћемо доносити мере. Нама није циљ да некога малтретирамо, нити да отежавамо путовања. На првом месту је заштита грађана и здравственог система – рекао је Лончар.

Напомиње да ће, ако ситуација буде добра, бити урађено све што је могуће да се олакша грађанима да улазе и излазе из Србије.

– То све од нас зависи. Ако се будемо понашали по препорукама, биће нам бољи резултати, моћи ћемо те мере да релаксирамо – истакао је министар и апеловао на све да не излазе прерано са ставовима да ће мере да попуштају, остану исте или да буду пооштрене, јер то изазива конфузију код грађана.

Струка није за попуштање мера

Делује да чланови Кризног штаба поштују овај апел министра Лончара, будући да последњих дана нема конретних изјава о томе у ком смеру ће бити доношене одлуке о мерама.

Међутим, „Новостима“ је потврђено да у медицинском делу Кризног штаба сматрају да мере за улазак у земљу треба да остану на снази бар још неко време, чак и ако број нових случајева заразе и даље буде падао.

Разлог је нови сој вируса, који би могао да се унесе из иностранства. На то су се, уосталом, одлучиле и многе друге земље, које су мере продужиле и до половине фебруара.

Шта ће бити са осталим мерама?

Свакако, не треба заборавити да су у Србији тренутно на снази мере обавезног ношења маски у затвореном простору, ограничен рад продавница прехрамбених производа до 21 сат, док угоститељски објекти, тржни центри и осталу могу да раде до 20 сати. Такође важи и забрана окупљања више од пет људи.

Иако лекари свакога дана апелују да се празници прослављају само у кругу породице, да се ове године удзржимо свих окупљања, ипак део грађана искористио је лепо време за шетњу, дружење…

Последице тога видећемо кроз неколико дана, али било како било, одавно је познато да медицински део Штаба није за прерано попуштање мера.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић изјавио је за „Блиц“ да се плаши празника, односно окупљања. Од тога директно зависи да ли ћемо имати још један пик, који се, како је рекао проф. др Тиодоровић, може очекивати крајем јанура, а затим би узео маха негде у фебруару.

– Могу да разумем да су погођени угоститељи, да ја за њих све то страшан удар, све разумем, али знајте да ми дневно за једног болесника потрошимо 1.000 евра на терапију. Ако сада будемо одговорни, онда ће следећа година бити како треба, ако не, ово ће трајати месецима – истакао је он.

И његов колега, епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон недавно је изјавио да се може очекивати да после Божића дође до пораста броја оболелих.

– Ја мислим да је и сам дочек Нове године, то јест, то што га није било у организованом смислу, знатно успорило овај вирус. Ту нема дилеме. Било је мало опуштања током неких лепих дана. Може се очекивати да после Божића дође до неког благог пораста, мада је у Београду већ настао тај благи пораст, види се да бројке опет мало расту – казао је др Кон.

Према његовим речима, не може се очекивати да ће „кривуља“ драстично да падне, „јер нисмо имали тотално затварање“, а то је једини начин да тако драстично падне.

Кисић: „Видели да вирус искористи сваку нашу слабост и опуштање“

Министарка рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић, рекла је да се састанци Штаба одржавају редовно и да ће јавност бити обавештена о следећем састанку. Како је истакла, чак и ако се одлучи да се одређене мере попусте, морамо да се понашамо као у претходном периоду.

Напоменула је да се види лагани тренд пада броја оболелих, али да су бројеви и даље високи и сваки дан десетине суграђана изгуби битку с болешћу.

– Имамо вакцину, то јесте светло на крају тунела, али и даље морамо одговорно да се понашамо, јер смо видели да вирус искористи сваку нашу слабост и опуштање – навела је за РТС Кисић Тепавчевић.

Имунолог др Срђа Јанковић истакао је да тренутни пад броја заражених није реално стање, те да ће видети за недељу дана реално стање, а увек постоји потенцијал да се ситуација погорша.

Весић: „Чим почне имунизација, тражићемо да дође до новог попуштања мера“

Није познато ни да ли ће бити нових измена о раду угоститељских објеката. Ипак, судећи према изјави заменика градоначелника Београда Горана Весића, ускоро би могло да дође до попуштања мера које се тичу привредног сектора.

Очекујем да Кризни штаб потврди да се и после 11. јанура настави исти режим рада привреде односно да угоститељски, малопродајни објекти као и они који раде у сектору услуга наставе да раде до 20 сати – рекао је за „Курир“ Весић.

Он наводи да ће се током наредне недеље састати у Привредној комори Србије са представницима ове организације и компанија које раде у сектору услуга како би предложили ново ублажавање мера кризном штабу Владе Републике Србије чим почне масовна имунизација.

– Београд је понудио Влади Републике Србије 17 пунктова за имунизацију које ћемо да припремимо и да их одржавамо. Мој посао је да обезбедим да грађанке и грађани Београда, који то желе, могу брзо да приме вакцину. Чим почне имунизација, тражићемо да дође до новог попуштања мера како би компаније које раде у сектору услуга могле да раде дуже. Привреда мора да ради. Знам да ме нападају због тога, али ја сам у граду одговаран за економију Београда, а то значи за радна места – истакао је Весић.

Како је навео, Град ће да плати опремање и одржавање пунктова, делиће се леци грађанима о потреби вакцинације, као и да ће превозити најстарије који то желе а сами не могу да доду на имунизацију.

– На томе ћемо радити од ујутру до увече само да се што више људи вакцинише и да се вратимо нормалном животу, као пре короне. Овај град мора да ради и требају нам туристи. То је највећи интерес Београда. То ће се догодити брже него што очекујемо – истакао је заменик градоначелника.

Потпуног опуштања нема бар до септембра

Ипак, чини се да би наивно било веровати да ћемо ускоро само да скинемо маске и наставимо нормално да живимо, као да се 2020. није ни десила.

На питање „Блица“, какви месеци нам следе, епидемиолог Тиодоровић каже да све зависи од нашег понашања. Он подсећа да је вакцинација почела и она ће напредовати све више, али да маске морамо да носимо и док траје вакцинација.

– И на лето ћемо морати да се придржавамо свега, јер ако приме две дозе у размаку од 21 дан, а након друге дозе у најмањем случају опет треба 21 дан, дакле, потребно је месец и по до два да се створи заштитни ниво имунитета. Може се рећи да ћемо негде до септембра, октобра бити у ситуацији да се држимо мера – рекао је проф. др Тиодоровић у инервјуу за „Блиц“.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс