Русија Србија

ВЕСТ ДАНА У РУСИЈИ: Сви медији брује о ономе што је Вучић урадио на отварању Балканског тока!

ГОСПОЂИНЦИ – Председник Србије Александар Вучић отворио је јутрос, нешто после шест сати, у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод у Србији, Балкански ток, од бугарске до мађарске границе. …

Вучић је честитао извођачима на огромном послу који је добро урађен и пожелео срећну Нову годину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Велико хвала, ово је за нас од огромног значаја за индустрију и напредак српске привреде и за све становнике наше земље. Честитам свима који су радили. Ово је важан дан за нашу земљу“, рекао је председник.

„Нека гас крене и да будемо још успешнији и желим вам добро здравље, живело пријатељство Србије и Русије“, поручио је.

Гасоводом обезбедили бољу будућност

Председник Вучић истакао је да је Србија гасоводом „Балкански ток“ обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора.

Вучић је у Госпођинцима казао да се са тог места разводи гас кроз систем примарног и секундарног гасовода.

Указао је да гас преко тог гасовода набављамо по цени до 155 долара, уз много ниже трошкове транспорта, него преко другог гасовода преко којег смо се до сада снабдевали.

Вучић је подсетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по нашој територији.

„Само на то смо трошили 48 долара. А сада ће то коштати између 12 и 14 долара. Мислим да су то значајне уштеде. Стратешки ово је веома важно за нас“, рекао је он.

Имајући у виду високу цену изградње гасовода, повољна околност је, каже председник, што ћемо заједно са партнером наплаћивати транзитну таксу и тако исплаћивати те трошкове.

„Овим гасом обезбеђујемо енергетску сигурности и добијамо могућност да привучемо додатне инвеститоре“, рекао је.

Вучић је најавио да ће гас бити доведен још у многе општине у којима га нема, чиме ће додатно бити привучени сви који желе да отворе фабрике.

„Нама предстоји још много посла, али ово гарантује извеснију и бољу будућност. Не знам како ће ићи између Русије и Украјине око трговинског споразума, али Србија је уз помоћ руских партнера успела да осигура снабдевање своје територије“, објаснио је.

Преко гасовода кроз Србију гас ће ићи ка Мађарској и БиХ, а постоји могућност и ка другим земљама у региону.

Већ за 10 или 15 дана предлози за значајно снижење цене прикључка на гас

Председник Вучић најавио је јутрос да ће врло брзо, већ за 10 или 15 дана, бити изнети предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији.

„Већ од понедељка ћемо да видимо, заједно са представницима владе и Србијагаса, да пронађемо решење и да прикључак кошта значајно мање“, рекао је Вучић, након отварања гасовода Балкански ток у Србији.

На питање новинара када ће се плаћати прикључак на гас по цени од 780 евра, као што је раније најавио Србијагас, Вучић је рекао да локалне самоуправе сада узимају највише новца за прикључак на гас на име такси и да грађани зато одустају да издвоје новац за прикључак на гас и да их то изађе око 1.200 евра.

„Глупа нам је политика већ деценијама да скупо наплаћујемо прикључак на гас, јер онда људи не желе да се одрекну око 1.200 евра, јер им то изгледа скупо, иако би им то било јефтиније него три године да троше за чврста горива. Зато ћемо да дамо то по најнижим ценама, јер ћемо опет да имамо више новца“.

Напоменуо је да Србијагас сада даје на три рате, на три године, да се плати за прикључак, али да је опет висока цена.

„Желим да објаснимо локалним самоуправама. Желимо да почнемо да наплаћујемо гас у већој мери, пошто ћемо сада, када имамо више гаса, кроз његову наплату обезбедити више новца. Да не говорим о томе да ћемо имати чистији ваздух“, нагласио је Вучић.

Истакао је да је гас најчистије гориво.

„Већ за 10 или 15 дана очекујте нове предлоге и верујем да ће влада најбрже могуће да прихвати нове мере које ће олакшати грађанима куповину гаса“, рекао је он.

Вучић је нагласио да мора да се доведе гас у Ваљево и да ће онда доћи нови инвеститори и да само ту треба уложити између 50 и 60 милиона евра.

Такође, каже да се мора довести гас и до Владичиног Хана и да би онда Теклас отворио ту и другу фабрику.

Харченко: Обезбеђена енергетска стабилност Србије, ово је најлепши новогодишњи поклон

Изградњом и пуштањем у рад „Балканског тока“, дела гасовода „Турски ток“, од бугарске до мађарске границе, потпуно је обезбеђена енергетска стабилност и безбедност Србије, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Харченко је, рано јутрос, са председником Србије, присуствовао пуштању гасовода у рад.

„Завршен је најважнији део једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње. Овај гасовод обезбедиће стабилност и самој Србији даје могућност за даљи развој унутрашње инфратсруткуре и потпуно ће бити обезбеђена енергетска стабилност и безбедност и стабилне испоруке енергената“, рекао је Харченко.

Снабдевање Србије гасом почиње из Госпођинаца

Отварању су присуствовали диркетор Србијагаса Душана Бајатовић, амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, министар грађевинарства Томислав Момировић, бивши министар енергетике Александар Антић и војвођански премијер Игор Мировић, као и председник компаније „Енерготехника Јужна Бачка“ Драгољуб Збиљић

Бајатовић је упознао Вучића са карактеристикама гаса, наводећи да ће данас у Србију кроз нови гасовод бити пуштено до шест милиона метара кубних гаса:

„Одавде ћемо почети да снабдевамо Србију, снабдеваћемо земљу са три тачке, а то су Параћин, Панчево и Госпођинци. Имаћемо мање трошкове за систем и моћи ћемо боље да снабдевамо Србију са те три тачке, немамо дилему да ће капацитети бити коришћени 100 одсто“.

Он је додао да се изградња гасне инфраструктуре потпуно уклапа у смернице привредног развоја, које је уочи Нове године изнео председник Србије.

„Овај гасовод обезбедиће и енергетску сигурност и ширег региона, централне Европе“, указао је Харченко.

Руски амбасадор је навео и да ће гасовод пружити додатне могућности за Србију, да постане још привлачнија за улагања, јер постаје и транзитна земља за гас.

„Ово је стварно најбољи поклон за Нову годину, да чим је нова година почела имамо један велики догађај у развоју билатералних односа“, констатовао је руски амбасадор.

Он је захвалио свима који су радили на изградњи гасовода, а председник Србије Александар Вучић упутио је велику захвалност председнику Русије Владимиру Путину.

Гас из „Балканског тока“ требаће и Европи

Директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је јутрос да су сви гасни транспортни капацитети, 100 одсто, у Бугарској, Србији и Мађарској, што значи да ће гас из „Балканског тока“ требати Европи.

„Ово је велики дан“, рекао је Бајатовић и додао да је Србија већ сада сигурна, са смањењем транспорта кроз Украјину.

Бајатовић је истакао и да је током изградње гасовода уграђена најсавременија опрема, са најсавременијим материјалима.

Он је најавио да ће се разрадити планови за убрзану гасификацију, на којој инсистира и председник Алекснадар Вучић.

Бајатовић је навео да ће се радити и на пројекту гасне интерконекције Ниш-Димитровград-Софија, као и на плану изградње гасовода Београд – Бањалука.

„Отвориће нам се ‘Хоргош’, што значи да смо радили у складу са свим европским принципима. Имаћемо приступ Баумгартену (гасном чворишту у Аустрији) и, вероватно, Северном току 1 и 2“, рекао је Бајатовић.

Он је додао да је све урађено у складу са европским нормама и испуњено све што је тражила Енергетска заједница, у техничком, као и у комерцијалном смислу.

Руске агенције о отварању гасовода

Водеће руске новинске агенције пренеле су да је председник Србије Александар Вучић отворио јутрос, у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод у Србији, Балкански ток, од бугарске до мађарске границе.

Агенција РИА Новости ову вест објавила је као насловну на свом сајту, наводећи да су церемонији отварања присуствовали и руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко и директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Агенција ТАС С такође је пренела вест о пуштању у рад гасовода Балкански ток, уз напомену да је церемонију директно преносио Танјуг.

Део гасовода „Турски ток“, 403 километра кроз Србију

Дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра, који улази у Србију код Зајечара и излази од Зајечара до Хоргоша.

Прва деоница је од бугарске границе до Ћуприје, друга од Ћуприје до Дунава, трећа од Дунава до Зрењанина и четврта од Госпођинаца до Суботице.

Балкански ток је део гасовода „Турски ток“, пројекта руског „Гаспрома“ и турског „Боташа“, који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе.

Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка Бугарској, Србији и Мађарској.

Србија и Бугарска тај део гасовода називају „Балкански ток“.

Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Та количина енергије довољна је да задовољи потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

Извор: Танјуг/РТВ

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ