Србија

ВУЧИЋ ОБЈАВИО РАТ ФРИЛЕНСЕРИМА: Сви ћете кривично одговарати!

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас фриленсерима да протести нису никакво решење и да они једино могу са државом да преговарају о томе од када треба да се плати порез, а не да ли га треба платити.

На питање новинара о радикализацији протеста, и претњама да ће фриленсери блокирати институције и обарати сајтове, Вучић је поручио: “Нема проблема, за то следи кривична одговорности и све друго, разговор је много паметнији и бољи избор”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећамо, обустава тренутне наплате пореза и преговори са Министарством финансија и Пореском управом о успостављању реалног начина опорезивања – а не оног који ће им узети више од половине прихода – захтеви су Удружења радника на интернету који ће поново бити изречени на протесту заказом за суботу, 16. јануар, за 15 часова. На конференцији за новинаре коју је ово удружење одржало испред Владе Србије, окупљенима су се обратили и фриленсери које су порезници већ контактирали.

Нису сви фриленсери радили за страног послодавца. Било је и оних који су на тај начин радили за фирме из Србије, и зарађени новац добијали преко неког од онлајн сервиса за плаћање. Данас Пореска њима обрачунава порезе и доприносе за пет година уназад, а не овдашњим фирмама које нису поштовале закон приликом исплате зараде. Међу њима има и амбасада. Овако Катарина Павловић, правница Удружења радника на интернету образлаже само један од апсурда који прати причу о опорезивању фриленсера.

Фриленсери: Ви сте нама блокирали живот и ми ћемо вама

Извор: Танјуг