Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ ИЗ ПАРИЗА: Председник саопштио важне информације

“ Сутра је кључна тема Косово, затим улазак Србије у ЕУ, али и билатерални односи“, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је за телевизију Пинк из Париза вече пре састанка са француским председником Емануелом Макроном истакао да је ово 11. сусрет са овим европсим званичником.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О метроу

– Имајући у виду тежину ситуације на Балкану, ово је важан разговор. Сматрам да је важно да на основу предлога Француске идемо на нову методологију. Важни су пројекти и аеродром Београд, Суец, каои изградња метроа у Београду. Тиме ће Београд добити важну предност или се изједначити са другим. Покушаћемо да завршимо метро до краја 2027. почетка 2028. године – истакао је Вучић.

О вакцинама

Он је говорећи о вакцинама нагласио да је желео да подели радост са грађанима.

– Имаћемо уговоре за 11 милиона вакцина, али то ће бити кад дође. Рат је у свету за сваку вакцину. Свака је важнија од ракета, јер вакцине доносе раст и добру економију – казао је он. У Београду је 125000 људи вакцинисано, у Нишу 24000, за нијансу гори Нови Сад и Крагујевац.

– Први смо у Европи по броју вакцинисаних. Оно што је важно је да ми морамо да радимо много током ове године. Имао сам дуге разговоре са премијерком Брнабић и желим да укажем на неозбиљност појединих чланова Владе – навео је председник Србије Александар Вучић.

Он је казао да је ужасан нови сој корона вируса, те да не зна каква ће ситуација бити са тим, али да не треба да паничимо.

„Морамо да радимо више“

– Уколико не буде радио сваки сектор како треба, онда немамо шта да тражимо. Ми морамо да јуримо и радимо више него неке земље. Што дајете аутобуским превозницима, а не туристичким агенцијама, неко ће се запитати. Али није земља само ћуп из кога ће се вадити – истакао је он.

Вучић каже да морамо да се трудимо да радимо и викендом.

– Не да ми долазе сви са захтевом да не раде викендом. Могу да протестују колико хоће, не може – навео је он и поручио онима који хоће да не раде викендом да ако хоће да спавају иду да спавају.

О ситуацији на КиМ

Говорећи о ситуацији на КиМ и провокацијама Вучић је нагласио да је тамо изборна трка и захвалио се грађанима који су остали уздржани.

– У тој ситуацији ми морамо да чувамо мир и стабилност – закључио је он.

Подсећамо, редседник је на Инстаграм профилу „будуцностсрбијеав“ аније данас објавио фотографију из авиона и истакао да га сутра очекују важни разговори са француским колегом.

– На путу за Париз. Очекују нас важни разговори за Србију, а теме, од Косова и Метохије, европског пута Србије до изградње метроа у Београду. Живело српско – француско пријатељство – написао је Вучић.

Последњи пут, двојица председника разговарала су телефоном 19. децембра, када је шеф француске државе поручио да Србија има подршку Француске на европском путу, а Вучић указао на значај процеса европских интеграција Западног Балкана за мир и стабилност у региону.

У том контексту, председници Вучић и Макрон су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине, сагласивши се да је разговор неопходан, а Макрон је тада поновио да заједно са канцеларком Немачке Ангелом Меркел, има намеру да организује састанак представника Београда и Приштине, како би помогли да се створи конструктивна атмосфера за преговоре.

Последњи сусрет Вучић и Макрон су имали у Паризу, у јулу прошле године када је у главном граду Француске одржан и видео-самит о Косову и Метохији, чији су домаћини били Макрон и Меркел.

Извор: Блиц