Србија

ВУЧИЋ ТВРДИ: Хоће од мене да направе Милошевића! Ево шта се крије иза свега!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић јасно је ставио до знања да, док је он председник, до избора 2022. године, неће бити признавања Косова.

Он је навео да тај став неће мењати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не знам шта би морало да се деси, па да се то промени. Ми смо дали све од себе. Водили смо паметну политику, сачували смо Србију од сукоба, не јуначећи се сачували животе оних који желе да остану на КиМ. Улагали смо у њихов опстанак, не угрожавајући мир. Знам хиљаде људи који једва чекају неки нови сукоб и нашли би безброј разлога зарад правде и правичности због чега би то волели. А када би их упитали да ли би да се њихов брат или дете сутра врати у ковчегу, онда је то другачије“, рекао је Вучић за Вечерње новости.

„Водили смо тешку политику, српску политику, штитили националне интересе и водили рачуна да не уђемо у сукоб са целим светом и да не дође до било каквог оружаног сукоба. Не зато што смо слабији, већ зато што то није потребно. Србији је потребан развој“, рекао је Вучић.

Председник Србије указује да је „тешко са Албанцима и разговарати“.

„Све што видите је кампања на дневном нивоу против Срба, Србије и њеног председника. Срби би били добри уколико би признали независност Косова, а само дан после би кренули захтеви за наплату ратне штете, два дана касније би било: признајте да сте починили геноцид. И онда видите да разговарате са људима који не желе да вас убеде да можемо нешто заједнички да радимо“, казао је Вучић.

Њихови сви разговори, истакао је, своде се на „међусобно признавање“, а 100 пута сам им рекао да ме то не интересује.

„Шта Србија добија тиме? Код њиховог руководства мора да дође до промене свести, као што је потребан притисак из ЕУ да се испуни оно што је потписано, а заста је гарант управо ЕУ“, оценио је Вучић и додао да док се то не испуни, не верује да ће било ко имати велико поверење у веродостојност разговора, у озбиљност, одговорност и могућу испоруку било каквих озбиљнијих резултата.

На питање да ли страхује од ојачања осовине Берлин – Вашингтон после победе Џоа Бајдена и да ли ће они бити на линији: или признавање Косова или ништа од ЕУ, председник је рекао:

„То је њихова линија била и раније и немам сумњу да ће сада бити израженија. Опет, морам да кажем да сам имао веома добар разговор са председником (Француске Емануелом) Макроном и фер разговор са канцеларком (Ангелом) Меркел. Пред нама нису лаки дану, али то неће бити први пут“.

Вучић подсећа да у претходних осам година нисмо имали погром, ни прогон нашег народа нигде.

„Са друге стране, Косово је пре тога било стављено ад акта, посебно после пресуде Међународног суда правде, а после тога су постављени гранични прелази на Јарињу и Брњаку. Онда је неко успео целу причу да врати на међународну сцену. Да ли је издајник онај за чије време 90 земаља призна независност Косова или онај за чије време 18 земаља повуче признање? Где су то плате увећане за готово 60 одсто? Када је Србија имала исти курс према евру осам година? Када смо изградили више ауто-путева, пруга…Србија се много променила. Немци кажу: семафор показује све резултате“, нагласио је Вучић.

„Хоће да од мене направе Милошевића“
Председник Србије Александар Вучић каже да верује у надлежне органе и унутрашњу контролу у МУП-у, поводом чињенице да је прислушкиван дуже од годину дана, наводећи да „хоће од њега да направе Слободана Милошевића по сваку цену“.

„Неки људи са којима обично разговарам о фудбалу, буквално о томе ко како шутира лопту, означени су да имају везе са дрогом, да би могли да буду прислушкивани, а заправо су слушани моји разговори са њима. Ти људи, наравно да немају везе са дрогом, нити за њих постоји оптужни предог“, објаснио је Вучић за Вечерње новости.

„Они који су учествовали у овом послу користили су овај метод да би се тобож законски покрили, али су правили крупне фаулове. За то сада постоје докази и сведоци који потврђују да се све радило без завођења и да се архивирало, мислећи ваљда да ће тиме некога моћи да уцењују“, рекао је Вучић.

На спекулације да су у ову аферу уплетени људи из врха власти, узвраћа:

„Све ћемо да сазнамо. Пустите да то испитају државни органи. Закони морају да се поштују и уверен сам да ће сви који су умешани морати да одговарају. Као човек трудим се да разумем свачије пориве. Намицање закона да бисте могли да остварите своје прљаве циљеве, и то неретко разумем. Не зато што полазим од себе, већ зато што разумем и слабије људске стране и то да неко може да помисли да може да учини све. Међутим, када слушате председника или, како би неки рекли “упецате га“, онда о томе морате да га обавестите истог секунда и да то склоните из архиве, а не да нешто архивирате годину и по“, казао је Вучић.

Председник је додао да „нико нема право да архивира разговоре председника Србије“.

„Друго, ево процурило је до мене јер је било часних полицајаца који су ми то донели. На снимцима има разговора и са оцем, сином…Тражени су људи са којима бих могао да будем у контакту како би “ухватили“ мене. Нећу да улазим у то из којих је све разлога рађено. Не мислим да је ово највећи проблем Србије, то говори да неки људи не разумеју шта је држава“, навео је Вучић.

Председник Србије указује да „када почнете све да увезујете“ ко је све и како тражио да неко говори против њега и његове проодице, „онда схватите да постоји и шири политички контекст“.

„То су вам приче попут оне да је Андреј Вучић купио ресторан “Франш“ и хектаре и хектаре у Војводини, а на крају, нити једног ара, ни ресторана, ни пекаре. За све то је потребно време да људи увиде колико је то неистина, али је неко то намерно урадио са циљем мог политичког урушавања, прављења паралела са покојним председником Милошевићем по сваку цену, тамо где их нема. Све то, међутим, не сме да одвуче фокус са онога што је ваш посао и зато на то реагујем много мирније него већина људи. Временом све дође на своје“, оценио је председник Вучић.

Сматра да Србија није „избушена земља“ због тога што неко прислушкује шефа државе.

„Сматрам да смо једна од ретких земаља која није у том смислу уништена. Сигуран сам да је Србија по том питању много снажнија од већине земаља у нашем окружењу, па и неких које су у ЕУ и које дефакто немају свој безбедносни систем. Није, међутим, лако одупрети се различитим спољним утицајима, зато што сви у неком тренутку постају политичари и тргују. Немам сумње да је и део страног фактора уплетен. Али да не кривим странце, када су пре свега замешали наши. Изаћи ћемо и из тога“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг