Србија

Вучић: Војни рок неће трајати годину дана! Ево о чему је реч!

Војни рок неће трајати годину дана, ако поново буде уведен, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да држава у овом тренутку вага да ли нам је потребно увођење војног рока, те да се са том одлуком неће журити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Има ту ствари и за и против. Вагамо, то ће бити војни рок од четири, пет, шест месеци, и о томе вагамо, неће трајати годину дана. Ствари које су за: тиме ћемо имати подићи нека места, демографске центре, Неготин, Прибој, Лозница, где бисмо обнављали касарне, ствари које су против су трошкови, храна, мазут, опрема“, рекао је Вучић током посете мајци са деветоро деце у Лаћарку код Сремске Митровице.

Увођење обавезног војног рока би, указује, свакако створило веће трошкове за државу, преноси Танјуг.

Почев од тога да би, каже, држава морала сваког дана да обезбеди четири оброка за војнике, да плати од мазут или гас, као и све друге трошкове од регрутације до отпуста из војске.

„Биће, наравно, увек и оних који ће да кажу да је то губљење времена… Сад треба да меримо, није журба, али добро је да се чују различити аргументи, а онда ћемо да преломимо у неком тренутку“, закључио је Вучић.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је данас да је тема редовног служења војног рока важна за нашу земљу и да је намера државе да се о њој расправља зрело и озбиљно у стручним круговима и да, наравно, грађани Србије дају своје мишљење.

„Војска је гарант стабилности и сигурности наше земље и што је Војска Србије јача, то је јача и Србија. Ми хоћемо да покажемо апсолутно поштовање према нашим војницима, подофицирима и официрима, према њиховом даноноћном ангажовању на чувању наше земље и њеног неба. Хоћемо да покажемо и колико ценимо њихову професију и колико их наш народ подржава“, поручио је министар одбране.

Он је истакао да баш зато и председник Вучић и Влада и Министарство чине све како би војник био и добро опремљен и плаћен и осетио да има подршку своје државе.

„Редовно служење војног рока подигло је доста буре у јавности и доста људи полемише о томе, али ми сматрамо да треба да се поведе стручна расправа. Лично подржавам ову идеју, јер сматрам да ће на такав начин и наша војска бити јача и ефикаснија. Ту је важно раздвојити професионалне војнике, чији број не да се неће смањивати већ напротив намеравамо да га повећамо, и редовно служење војног рока, где ће млади имати прилику да на овај начин својој отаџбини пруже подршку и покажу да могу да буду њени војници. Тиме радимо активно на стварању резервног састава“, рекао је Стефановић.

Он је подсетио да се резервни састав може створити само из редовног служења војног рока и да је то оно што нам недостаје у претходних десет година.

„Оно што јесте важно да таква одлука није донета, јер ми хоћемо да о томе расправљамо зрело и озбиљно у стручним круговима и хоћемо да о томе и грађани Србије кроз Народну скупштину дају своје мишљење“, рекао је Стефановић.

 

Извор: rs.sputniknews.com