Србија

ЗАКАЗАН ВЕЛИКИ НАРОДНИ ПРОТЕСТ: Људи излазе на улице!

Исхитрена и недовољно законски образложена одлука да се изненада наплаћује порез уназад 6 (шест) година, свима који су нешто приходовали преко интернета све више изазива бес не само оних који су ту зараду остварили него и обичног народа који све то посматра и пита се када ће сви доћи на ред по истом аршину.

Није нормално да све банке ћуте на уплате из иностранства, да не прослеђују пореској управи податке, да пореска управа ћути пуних 5 година и за то време не шаље по закону обавезне обрачунате порезе, да би на препад тражила енормне суме са огромним каматама.

Пореска управа шаље хиљаде опомена и захтева за плаћање пореза па је сасвим јасно да је буџет шупаљ али су шупљи и џепови народа тако да од тог посла нема ништа осим да се похапси 100.000 људи.

Интересантан је проверен податак да су десетине хиљада људи који су приходе остваривали преко интернета а који се популарно зову фриленсери претходних година од пореске управе тражили начин како да плате попрез али да су у пореској управи добили одговор да их систем не види те су једино саветовали да људи отворе фирме.

Чињеница је да је Србија једина земља у Европи која нема јасно дефинисан систем за рад фриленсера па је овај изненадни груб порески заокрет више него сумњив.

Ако је ова власт могла да узме десетине милијарди кредита онда може још један кредит да узме а да у међувремену системски реши статус фриленсера суштински најкреативнијег дела становништва.

Веома непромишљен потез Министарства финансија се огледа и у томе што су овим неопрезним и бахатим наступом заплашили гастрабајтере и дијаспору која је драстично смањила уплате својима у Србији а сва је прилика пошто пореска управа наставља да шаље решења, да ће гастарбајтери и дијаспора у потпуности обуставити уплате ка Србији.

Логика је јасна: Ако сте почели да обрачунавате радницима на интернету порезе за уплате из иностранства уназад 6 година онда ћете и нама гастарбајтерима и дијаспори учити то исто, питање је само када ћете то почети.

У организацији “Удружења радника на интернету” настављају се протести и само је питање тренутка када ће та варница да плане и да прерасте у немире ширег обима, јер је народ генерално незадовољан.

Ако је председник Србије Александар Вучић дао обећање да ће то питање бити решено онда је ред да се крене у решавање проблема а не да пореска управа одмах после Вучићевог обећања пошаље на хиљаде позива широм Србије.

Организатор протеста испред Скупштине у суботу 16. јануара у 15.00 дао је следеће обавештење:

Стоп пљачки радника на интернету, стоп пљачки грађана Србије! Изађимо сви испред Скупштине у суботу 16. јануара у 15.00 како бисмо исказали незадовољство и рекли НЕ пљачки радника на интернету!

Пореска управа је пред Нову годину радницима на интернету послала на хиљаде честитки и на њима неће стати! Усред пандемије желе да нам узму и до 80% свега што смо зарадили у протеклих 5 година! Захтеви су и даље исти: обустава наплате и преговори!

Радници на интернету само су једни од многих који су погођени кризом и неправдом – 280.000 радника је отпуштено, 340.000 људи је заражено вирусом корона, 3500 је преминуло.

Здравствени радници умиру на послу како би нас све заштитили. Трују нам ваздух и стављају реке у цеви због приватних интереса. Отимају нам шуме. Приватни извршитељи прете да нам отму и кров над главом.

Буџетској каси фали 4,2 милијарде евра и та рупа се попуњава преко плећа радника на интернету. Сетили су се сада свих нас када им треба новац потрошен на градњу стадиона, прављење логотипа јавних предузећа, док опраштају дугове највећим дужницима.

Видимо се 16. јануара у 15.00 испред Скупштине на великом протесту радника на интернету!

Извор: Удружење радника на интернету