Србија

БИВШИ ФУНКЦИОНЕР СДБ БОЖИДАР СПАСИЋ ОТКРИВА: Зашто је Кокеза одбио полиграф, полиција сад ЗНА ШТА ТРЕБА ДА РАДИ!

Бивши функционер некадашње Службе државне безбедности и приватни детектв Божидар Божа Спасић, објаснио је зашто је председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза, одбио да се подвргне испитивању помоћу 2детектора лажи“. Једно од питања иследника који су га испитивали у својству грађанина више од четири сата било је, између осталог, да ли је Кокеза учествовао у припреми убиства председника Србије Александра Вучића.

„У пракси није судски доказ, не доставља се суду, има јачину само за полицијске органе“, објашњава Дожидар Спасић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико неко одбије полиграфско тестирање у полицији, то је оправдање да се другим средствима и методама дође до истине, односно да више копају.

„Међутим, одбијање полиграфа показује да савест није чиста. Већа је штета онога ко одбије полиграф него ко прихвати „, објашњава бивши безбедњак.

Према његовим речима, ко год да одбије полиграф, то му може нанети више штете него користи.

„Овако је он само постао још интересантнији и полицији и другим службама, јер се поставља питање, шта он то крије? Могао је једноставно да пристане на полиграф и да себе искључи као особу од интересовања за истрагу. Претпостављам да је он мислио да ће га питати искључиво око његових веза са Вељком Беливуком, али се вероватно уплашио и могућих питања о токовима новца у фудбалу, мутним пословима око продаје играча и сличних рабора“, рекао је Спасић за Курир.

Спасић је подсетио и на још један занимљив случај везан за полиграфско испитивање.

„Још једна особа која је упоследње време доста у медијима, бивша државна секретарка МУП Србије Дијана Хркаловић, такође је одбила полиграфско тестирање. У њеном случају то је још парадоксалније, јер је она кумовала повратку полиграфа на велика врата у српску полицију. Последњих неколико година пре њеног доласка на ту функцију, тај метод је био ако не скоро заборављен, онда макар ретко примењиван. Она га је промобисала, а када је дошао њен ред да седне у столицу испитиване особе, одбила је детектор лажи“, подсећа Божидар Спасић.

Извор: Курир.рс