Србија

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЗАТРЕСАО СРБИЈУ: Иза криминалне групе Веље Невоље стоји…

Ове криминалне групе нису постојале пре доласка СНС на власт.

Поводом најновијих акција тужилаштва и полиције у борби против организованог криминала у Србији неке ствари коначно морају да се назову правим именом: иза свих новооткривених криминалних група стоји политичко покровитељство владајуће Српске напредне странке. Најбољи доказ за то је да Дијана Хркаловић или Вељко Беливук нису постојали као било какав криминални или политички фактор док СНС није дошла на власт. Тек након што је 2012. године, уз отворену подршку из Брисела, СНС преузела комплетну власт у Србији, а Александар Вучић као први потпредседник Владе постао секретар Савета за националну безбедност и шеф Бироа за координацију свих служби безбедности, поменуте и друге крајње контроверзне и криминогене личности долазе на одређене позиције у нашем друштву и држави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тек након доласка СНС на власт потпуно непозната Дијана Хркаловић се доводи најпре у БИА, а потом у МУП, да би тамо директно од СНС била постављена на политичку позицију државног секретара. Тек тада Вељко Беливук, који није био навијач ФК „Партизан”, уз помоћ полиције и политички постављених челника клуба доводи се на јужну трибину и инсталира за једног од вођа навијача, како би контролисао шта се скандира и дилује међу навијачима. Да ли су се Дијана Хркаловић или Вељко Беливук касније отргнули контроли оних из врха СНС и актуелне власти који су их довели на одређене позиције – то је друго питање.

Чињеница је, међутим, да њих као организоване криминалне групе, не би било без владајуће странке и њених водећих људи у БИА и МУП-у. Они су били веома добри за владајућу странку док су испуњавали њихове налоге и радили за њихове интересе или – примера ради – учествовали у малтретирању грађана и пребијању опозиционих активиста на локалним изборима широм Србије.

Исто тако највеће откривене плантаже марихуане у савременој Европи не би било без политичке и полицијске подршке и заштите садашње власти. То што је актуелни министар полиције Александар Вулин био у друштву вође нарко-картела приликом посете „Јовањици”, или што је Дијана Хркаловић стајала уз Небојшу Стефановића на свакој конференцији за медије док је био министар полиције, или што је Вучићев син често виђан у друштву сада ухапшених и окривљених за најмонструознија кривична дела, говори о томе колико је све што су радили Дијана Хркаловић, Вељко Беливук или власници „Јовањице” било уз знање и покровитељство владајућег режима.

Сада се све жели пребацити на ове обичне „извођаче радова” на терену по налогу власти, како би се заштитили њихови ментори. Без хапшења и кривичног гоњења свих оних политичара из власти и челника служби безбедности који су обезбеђивали логистику и заштиту за раст организованог криминала у Србији, који им је донедавно верно служио у личном богаћењу, подели плена и опстанку на власти – све што гледамо ових дана на режимским медијима биће само јефтин политички маркетинг, фарса и неправда.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери