Србија

ДА ЛИ НАМ ОПЕТ ПРЕТИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Све очи упрте у сутрашњу седницу Кризног штаба

Све очи упрте су у сутрашњи Кризни штаб за борбу против корона вируса који заседа у 8 сати у Палати Србије.

Чланови Кризног штаба ће имати тежак задатак – одржати економију а зауставити ширење ковид 19, који је, како се види по броју нових заражених опет кренуо да расте. Попуштања мера сигурно неће бити, може бити само пооштравање. Ситуација се компликује у пет градова – Београду, Ариљу, Врању, Краљеву и Новом Саду, а па према изјавама чланова штаба, није немогуће да баш у њима пооштре мере. Није искључено ни да неке мере буду пооштрене у целој Србији, поготово око радног времена угоститељских објеката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Ариљу се у протеклим данима бележи 65 одсто заражених у односу на број тестираних грађана. Врање по броју заражених заузима место одмах иза Београда и Новог Сада, а испред Крагујевца и Ниша.

Здравствени стручњаци и познаваоци прилика кажу да већ имамо незавидан број позитивних у односу на број тестираних. И данас као и јуче имамо више од 3.000 нових заражених. Расте и број првих прегледа, а лагано и број особа које дишу помоћу респиратора. Епидемиолози кажу да имамо и раст инфекције међу децом, а да је примећено и да сада имамо доста оболелих жена.

Болнице се опет пуне.

Све је, чини се, последица продуженог викенда за време Сретења и опуштања људи.

И, сви се боје да се поново враћамо у ситуацију каква је била у новембру, када је број нових потврђених случајева ишао и до 7.000 на дневном нивоу.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса проф. др Бранислав Тиодоровић казао је данас да попуштања мера неће бити, а да су могућа два сценарија – један је да постојеће мере остану на снази, а други је да дође до пооштравања у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева, па чак и Београда.

– Ове недеље очекујемо повећање броја заражених, јер је прошао инкубациони период од повратка са зимовања – упозорава Тиодоровић.

Он је навео да се међу члановима Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.

– То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се ислови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола – рекао је Тиодоровић.

Према његовим речима, ако број заражених буде наставио да расте, радно време угоститељских објеката и тржних центара биће до 18 часова.

Рекао је и да је све више заражене деце, пре свега ученика, и објаснио да проблем инфициране деце треба решавати парцијално, односно да се тачно зна у којим градовима се мора прећи на онлајн наставу.

Кон: Полицијски час није тема, али радно време јесте

Да ће сутра Кризни штаб расправљати о радном времену продавница и кафића казао је и његов колега др Предраг Кон. Он је прецизирао да је погоршање епидемиолошке ситуације почело крајем јануара, али да је сада још видљивије.

– Ми смо све упозоравали, рекли смо да је ризик продужени викенд, боравак на разним зимовањима, да треба да се држи дистанца и да свако ко оде ризикује да оболи. Чак и после распуста је уочено да су деце која су била на зимовању донела вирус – навео је др Кон и рекао да је полицијски час није тема.

Напоменуо је да је медицински део штаба био прилично јасан када је реч о новим мерама:

– Једна је везана за радно време, а друга је дозвола за окупљања. Кад говоримо о додатном окупљању, морамо размишљати о школама. Расправљаћемо о дужини радног времена, да нађемо решење и за Београд и за друге градове. Не сме да дође до наглог повећања броја заражених.

И он је навео да је приметан скок броја оболелих међу средњошколцима, па постоје основе за пооштравање мера, о чему ће се одлучити на седници Кризног штаба у среду.

– У средњим школама је више оболелих него раније, а ове недеље ће их бити још више. Има оболелих и у основним школама, али су то релативно мали бројеви ако се узме у обзир колико их иде у школу. Немамо податке на основу којих бисмо увели потпуну онлајн наставу, али не можемо о томе да ћутимо. На пуњење болница не можемо да ћутимо – истакао је он јуче гостујући у Београдској хроници на РТС.

Велики број пријема

Да се ситуација компликује најбоље говори притисак и ситуација у ковид болницама. Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић казала је данас је ситуација веома тешка и да је само јуче у ту болницу примљено 60 пацијента, што је рекордан број пријема.

Указала је да је највећи број пацијента између 40 и 50 година, као да је исти број мушкараца и жена који су хоспитализовани. Места има, реч је о устаљеној динамици пријема и отпуста, и за то је заслужан велики тимски рад лекара и здравствених радника, каже докторка.

– Има око 400 места у другом делу болнице, али за то мора да се определи довољан број кадра, здравствених радника, што значи да ћемо сада бити приморани да из болница које нису у ковид систему повлачимо анестезиологе, лекаре различитих профила специјалности – истакла је докторка Аџић Вукичевић и додала да су већа окупљања људи и одлазак на зимовање довела до раста броја заражених:

– Ти млади су одлазили на одморе, на скијање и враћали су се заражени. Већина њих није знала да су заражени и они су се враћали својим родитељима и пријатељима и тако су оболевали као контакти.

Сваки четврти тестиран позитиван, и још расте

Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић је рекла да је последњих дана, нарочито током претходне недеље, повећан број позитивних случајева, у односу на укупан број тестираних

– С обзиром на то да је викенд био у питању, а познато је да се викендом мањи број људи обрати лекару због тестирања, у овом тренутку имамо податак да је свака четврта особа која се тестирала позитивна. Међутим, анализирајући податке појединачних лабораторија, видимо да је тај проценат и удео позитивних расте, што није добар податак – рекла је Верица Јовановић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додала је да то није једини параметар који показује тежину епидемијске ситуације која се свакодневно прати, већ се прати и стање у болницама и број првих прегледа у ковид амбулантама.

– Број првих прегледа у амбулантама расте. Такође, број хоспитализованих пацијената, који прелази 3.500, такође је значајан. Он је у порасту. Имамо велики број пацијената на респираторима. Епидемиолошка ситуација која се оцењује на основу свих наведених параметара је под контролом, али се прати и упозорава да мере треба да буду што интензивније – навела је Верица Јовановић.

Од последњег извештаја до данас у 15 часова, у Србији је корона вирус потврђен код 3.257 особа од тестираних 15.000 узорака. Преминуло је 15 особа. На респираторима је укупно 157 пацијената, а укупно у болницама 3.727.

Подсетимо, државни секретар Мирсад Ђерлек казао је да управо од данашњих података зависи од данашњих података, уз образложење да се тек данас очекују реалнији бројеви и већи број заражених у односу на јуче.

До сада је у Србији, иначе, укупно регистровано 442.853 потврђених случајева ковид 19, а тестирано 2.873.176 особа. Од почетка епидемије корона нам је узела 4.366 живота.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com