Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВЛАСИЈЕ: Ово обавезно урадите, невидљива рука овог свеца вам је можда спасла живот

Фото: Pixabay.com

Свети Власије, у Дубровнику још познат и као Свети Влахо, био је хришћански епископ који је живео крајем 3. и почетком 4. века

Свети Власије упамћен је као богобојажљив и кротак човек који је ипак нашао снаге да проговори против неправде и устане против мучитеља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власије или епископ Севастије, је живео у незнабожачком граду, у коме је боравио веома мали број хришћана којима је он био узор и узданица.

Када је отпочео велики прогон хришћана крајем 3. века, мучитељи су стигли и до Севастије и верника под руководством Светог Власија.

Овај светитељ је храбрио своје хришћане, посећивао их је у тамницама и није се одвајао од њих све до судњег часа.

Након што је град остао потпуно без хришћана јер су једни убијени, а други су побегли, светитељ се повукао на оближњу планину и потпуно се посветио молитви.

Предање каже да су га све дивље звери чувале и поред њега се понашале као питоме.

Ипак, после неког времена Светог Власија су пронашли његови гониоци и повели на суд.

Према легенди, на путу до тамо, светитељ је излечио болесног дечака и спасао домаће животиње од вукова.

Свети Власије био је јако мучен и на крају је убијен 316. године.

Народ се данас моли Светом Власију за напредак домаће стоке и за заштиту од звери, а његов култ се повезује са обожавањем старословенског бога Велеса. На Западу му се моле још и против гушобоље, преноси Ало!.

За људе који се добро слажу са животињама, који их воле и које животиње воле, каже се да их је Свети Власије благословио и томе научио. Из овог разлога, у неким крајевима Србије, данас нико не упреже стоку нити са животињама било шта ради како не би увредио светитеља.

Приређује се велико славље у част Власовдана, а животињама се дају додатне порције хране како би и оне уживале.

Ако вам је животиња некада спасла живот, старији кажу да ју је водила рука Светог Власија. Зато данас треба да одете у цркву и у његову част запалите свећу.

 

Извор: Телеграф.рс