Издвајамо Православље

ДЕЦА И ПОРОДИЦА НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА ТИМ: Ево разлога зашто се пости средом и петком

Још једна у мору хришћанских заблуда јесте да је петак дан када се пости ради потомства.

Једно од врло важних правила у животу сваког верника јесте пост средом и петком.

На ове дане пости се током целе године, изузев трапаве седмице, недеље након Васкрса.

Али, да ли знате због чега верници посте баш у среду и петак?

Сигурно сте и ви милион пута чули од некога да је петак дан за пост због деце, или да оба дана треба да посте родитељи, ради добробити свог потомства.

Ово је још једна у низу хришћанских заблуда.

Среда је посни дан јер је баш у среду Јуда издао Исуса Христа. То је догађај који је претходио његовом страдању и због тога је црква одредила среду као дан молитве и уздржавања од мрсне хране.У петак сваки верник треба да пости, јер је то најтужнији хришћански дан – дан када је Исус Христ мучен и разапет на крст.

Дакле, пост није ограничен само на родитеље или оне који желе да имају децу. Пост због деце може да вам буде само додатна мотивација, односно жеља да због ваших ранијих грехова не испаштају ваша деца.

Водите рачуна шта радите – није реткост да се казна за грех одражава на децу, како и стара изрека каже: „Родитељи једу грожђе, а деци трну зуби“.

Средом и петком пости се на води, изузев када на ове дане падне празник са црвеним словом или светитељ ције је има у календару написано масним словима. У том случају, дозвољена је употреба црног вина и уља.

Извор: Београд.ин