Србија

ДОКТОР КОН: Ово је доказ да је британски сој короне присутнији него што смо мислили

Говорећи о новом британском соју короне, др Предраг Кон, епидемилог и члан Кризног штаба, рекао је да је „вирус сиргуно присутнији више него што ми мислимо да јесте“.

– Знамо да је тај британски сој присутан, али не можемо да знамо у ком проценту. Ово што се дешава у Врању вероватно значи да је присутнији више него што је откривено. Нисмо у могућности да радимо секвенцирање више него што радимо – рекао је др Кон на данашњој прес конференцији Кризног штаба за борбу против вируса корона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, како смо писали, до сада је у Србији откривно осам особа које су заражене новим, британским сојем вируса.

Подсећамо, број новооболелих у нашој земљи већ данима премашује цифру од 2.000, све је већи број пријема у болницама, а тражи се и место више у јединицама интензивне неге. Лекари упозоровају да целе породице долазе заражене са зимовања и апелују на додатни опрез током предстојећих четири дана празника.

Осим тога, Врање је постало жариште короне и већина школа прелази на онлајн наставу.

Због тога је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић истакао данас да ако број заражених не буде почео да пада и мере и даље не буду поштоване, Кризни штаб ће додатно скратити радно време угоститељских објеката и тржних центара, а у оним местима где бројке буду енормно расле, попут Врања, могуће је и затварање свих ресторана и кафића.

Извор: Блиц