Србија

Доктор Тиодоровић шокирао нацију: „ВАКЦИНИСАН САМ ПРЕ 3 ДАНА И САДА САМ БОЛЕСТАН“

ПОСЛЕ примљене прве дозе вакцине против корона вируса и даље се треба придржавати свих мера, јер се тек 10-15 дана после примања друге дозе особа може сматрати заштићеном.

– Најпре, да разјаснимо прво како се креће на вакцинацију. Саветовао сам све колеге да људима треба скренути пажњу: здраве особе, дакле они који немају никакве хроничне болести, када долазе на вакцинацију морају бити потпуно здрави, не смеју да имају температуру, било коју заразну болест, морају да буду, спортским речником речено – „фит“ за примање вакцине. Али, када је реч о људима са хроничним болестима, њихово стање мора да буде контролисано – каже проф. др Бранислав Тиодоровић и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да ли је један пацијент са хроничном болешћу, било да је реч о малигним болестима, дијабетесу или кардиоваскуларним болестима, спреман за вакцинацију, то може једино да каже његов изабрани лекар. Он је једини компетентан за хроничне болеснике. Они знају да ли је њихов пацијент у стању да прими вакцину. То мора да се поштује и онда неће бити никаквих проблема и нежељених реакција. Дакле, хронични болесници, прво код свог изабраног лекара, па на вакцинацију – саветује проф. Тиодоровић.

Пратите своје контакте

Када је реч о здравим људима, правила су јасна, каже др Тиодоровић и објашњава:

– Здравим људима треба ово рећи: размислите добро да ли у породици има неког ко има знаке обољења, да ли на вашем радном месту или међу пријатељима са којима пијете кафу има неког ко има симптоме или већ има потврђен цовид 19. Ако има – онда је претпоставка да ћете и ви добити неки облик цовид 19. Може да се деси да будете у инкубацији, трећи, четврти, пети дан, па да дођете и примите вакцину. А онда прође још који дан и код вас се појави болест у клиничком облику. Изгубите чуло мириса, укуса, добијете температуру, малаксалост… Имали смо такве случајеве. Јаве се људи, па кажу: ја сам вакцинисан пре три, четири дана и сада сам болестан. То није од вакцине! Заразили сте се раније. Зато је важно пратити себе, своје контакте и знати у каквом сте стању пред вакцинацију.

Још једном је објаснио шта треба да радите уколико сте имали ризичне контакте.

– Урадите ПЦР тест, ако је тест позитиван онда се не вакцинишете. Тек када будете „чисти“, онда идите на вакцинацију. Шта значи чисти: негативан ПЦР тест, или да имате антитела, потом да вам Д-димер не буде повишен, да вам број леукоцита буде у нормали. Када све то буде како треба, онда можете да идете на вакцинацију. Отпилике месец дана после прележаног цовид 19, можете на вакцину. Дакле, и онај ко је прележао мора да се вакцинише. Зато, да не бисте морали да одлажете другу дозу, водите рачуна да између две дозе вакцине поштујете све мере. Маска, дистанца – наглашава др Тиодоровић.

Позитиван сам на цовид 19 и то не знам, па примим вакцину. Шта онда?

– Ништа лоше вам се неће догодити. Да разјаснимо, нас све кочи фактор време. Нико у свету није имао довољно времена да проучи све могуће реакције на вакцину. Можда ће некоме ко има лакши облик болести, вакцина бити само „бустер“ који ће да му повећа број антитела и додатно ојача имунтет. Здравом, младом организму ће тако и бити. Али, ако неко има неке друге болести, хроничне, њему вакцина у том случају може да изазове проблем. Дакле може да се деси да болест, која је почела, буде појачана вакцином. Зато, понављам – важно је да пратите своје здравље и посаветујете се са својим изабраним лекаром. И, чувајте се између две дозе: маска, дистанца, перите руке то је најважније. Бићете потпуно заштићени од корона вируса од 14 до 21 дан после друге дозе вакцине – каже проф. др Бранислав Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: eKlinika