Србија

ДР ГОЈКОВИЋ О ПОСЛЕДИЦАМА ЕПИДЕМИЈЕ: Сви ћемо имати проблеме са МЕНТАЛНИМ ЗДРАВЉЕМ

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је на данашњој конференцији кризног штаба за сузбијање вируса корона да је током претходних дана јасан пораст у броју случајева где су епидемиолошке мере кршене.

„Доста непријатних слика током празничних дана. Могу да вам кажем да је током празничних дана одрађен 1.581 надзор у централној Србији. Оно што забрињава јесте да је највећи део мера кршен у великим градовима и зимским центрима. Велик број мандатних казни је испоручен“, рекао је Гојковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Можете казнити некога хиљаду пута. Доћи ћемо опет у ситуацију да ћемо морати да идемо у драстичније мере. Ако будемо поштовали епидемиолошке мере из овога лакше изаћи“, додао је он и навео да „нимало није наивна ситуација“ у коју можемо доћи ако наставимо овако да се понашамо.Он је истакао да је донета одлука да се вакцинисаним станарима домова за старе омогуће посете, као и њихов излазак из домова.
„Велики проблем након свега овога, не само за старије људе, је проблем менталног здравља. Сви желимо што пре да се вратимо у нормалне токове. Кризни штаб је донео одлуку да се, у установама где је то могуће, да се пацијентима који су вакцинисани омогући посета од стране родбине. Све је то доста отежано. Покушавамо што је могуће више. Епидемија унутар дома доноси огроман ризик“, сматра Гојковић.

Осврнуо се и на недавне случајеве кршења епидемиолошких мера и улоге Кризног штаба по том питању.

„Ми имао прописане мере које смо проследили Влади. Влада их је усвојила и сви су дужни да их поштују. Постоје инспекције које кажњавају оне који их се не придржавају. Кризни штаб не може да иде и осуђује оно што је изван епидемиолошких мера. Још једном апелујем на све да поштују мере и да се узму у памет“, каже.
Др Радмило Јанковић из клиничког центра у Нишу поручио је да је епидемиолошка ситуација у Србији и даље компликована.

„Бројеви заражених и хоспитализованих и даље на високом нивоу и и даље велики изазов за здравствени систем у Србији“, навео је он и додао да су бројеви најтеже оболелих на респираторима изнад 100 и то је веће од онога претходних дана.

Извор: sputniknews