loading...
Србија

ДР КИСИЋ ОТКРИЛА КАД СЕ ВРАЋАМО У НОРМАЛУ: Епидемији короне је дошао крај?

У Србији је до сада имуннизовано 1.200.000 грађана, док је 420.000 грађана примило обе дозе серума.

– До овог тренутка у Србији је дато милион и 200 хиљада доза вакцина, око 420 000 људи је у потпуности вакцинисано са обе дозе, а ако се вакцинација настави овим темпом могли бисмо да достигнемо колективни имунитет за месец, месец и по дана – рекла је вечерас министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

– Само овог викенда планирано је да се вакцинише 100.000 људи. Имајући у виду да у процену колективног имунитета улазе и они који су већ прележали болест, процењује се да је за постизање колективног имунитета потребно вакцинисати између милион и два милиона људи што је ако наставимо овим интензитетом за око месец, месец и по дана – рекла је Кисић-Тепавчевић.

Она је рекла да је Србија са више произвођача вакцина успела да договори набавку више од 12 милиона доза вакцине, тачније 12.332.000 вакцине и најавила да сутра стиже првих 150.000 доза АстраЗенеке.

Према њеним речима, пријављене нежељене реакције су у складу с очекиваним након вакцинације, од црвенила, бола, отока на месту вакцинације, а било је и пар теже нежељених реакција које нису биле опасне по живот.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији, Кисић-Тепавчевић каже да потпуно затварање земље није опција и да за то нема епидемиолошког оправдања.

– Не долази до пораста броја оболелих, ми имамо стагнацију броја оболелих, не треба само гледати бројке, него и број тестираних, оптерећеност здравственог система, то су јако битни параметри – закључила је она.

Извор: Танјуг