Србија

ДР КОН: Вакцина није чаробни штапић, много смо се опустили, прети ЗАОШТРАВАЊЕ МЕРА

„Увелико се размишља о заоштравању мере, али немамо податке да је време за то“, рекао је др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона на прес конференцији тог тела.

– Видећемо које мере могу да буду пооштрене. Видећемо после овог празника како смо се понашали. То ћемо знати тек у неком наредном периоду, јер се за пранике мање људи тестира, исто као и викендом – рекао је др Кон одговарајући на питања новинара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да разговори на седницима Штаба иде у том правцу да се мере пооштре, ни о каквом попуштању нема речи свакако.

Др Кон није могао да презира о којим мерама би се конкретно радило.

Што се тиче самог затварања угоститељских објеката, др Кон сматра да то неће доћи у обзир, већ пре о дужини трајања радног времена истих.

– О дозволи и не-дозволи скијалишта и сличних објеката било је говора раније и Кризни штан је врло јасно дао препоруке. Тражено је да капацитети буду знатно ниже попуњени. Својевремено је тражено да то буде само трећина капацитета, а касније је допуштено, али не преко Кризног штаба, да то буде половина капацитета. Сасвим је јасно да је дошло до опуштања јер се од вакцине очекивало доста – каже др Кон и додаје:

– Стално понављам да вакцина није чаробни штапић и не можемо преко ноћи да очекујемо да вирус престане да циркулише. Мора да се обухвати преко милион и по људи да би се нешто мало видело. Пред нама је велики посао да подижемо колективни имунитет, јер једино тако можемо да смањимо угроженост – каже др Кон.

„Већ трећи пут покушавамо да се вратимо у нормалан систем“

Према његовим речима, чињеница је да већ трећи пут покушавамо да се вратимо у нормалан систем.

– Овај пораст је последица опуштања за време лепог времена које је било последњих десетак дана. Друго не можемо осим да паралелно вршимо вакцинацију – истакао је он и додао да „ниједан човек који је примио прву дозу не сме да се опусти“.

То је, истиче, важно нагласити, јер се људи опусте након прве дозе. И све чешће бележимо такве ситуације да се људи заразе.

Иначе, као је рекао на почетку прес конференције, до сада је у Србији вакцинисано укупно 710.138 грађана, од чега је њих 126.149 примило другу дозу.

„Очекујемо пораст броја заражених у школама“

Говорећи о томе каква је ситуација у школама што се тиче вируса, он је рекао да нема неког великог раста генерално, како што је то случај у Врању.

Али, истако је, можемо да очекујемо порста броја заражених школама, то показују и искуства из других земаља.

За сада је, каже, рано говорити јер нема довољно података за целу Србију, али ово што се дешава у Врању упозорава.

„Не сме да дође до опуштања“

Командант ковид болнице Карабурма Иво Удовичић упозорио је на прес коференцији да епидемиолошка ситуација није добра, да бројке расту, и да је највероватнији разлог томе то што смо се опустили због масовне вакцинације.

Он је истакао да не сме да дође до опуштања, и да особа може да се зарази и пошто је примила прву дозу вакицне, уколико се не придржава мера.

– Морамо да будемо стрпљиви и одговорни, да поштујемо и себе и оне које волимо – истакао је он и упозоио све да за предстојећи празник буду опрезни, посебно оне који планирају да иду ван Београда, али и оне који остају, да им „неколико тренутака задовољства не поквари цео живот“.

Подсећамо, број новооболелих у нашој земљи већ данима премашује цифру од 2.000, све је већи број пријема у болницама, а тражи се и место више у јединицама интензивне неге. Лекари упозоровају да целе породице долазе заражене са зимовања и апелују на додатни опрез током предстојећих четири дана празника. Осим тога, Врање је постало жариште короне и већина школа прелази на онлајн наставу.

Због тога је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић истакао данас да ако број заражених не буде почео да пада и мере и даље не буду поштоване, Кризни штаб ће додатно скратити радно време угоститељских објеката и тржних центара, а у оним местима где бројке буду енормно расле, попут Врања, могуће је и затварање свих ресторана и кафића.

Извор: Блиц