Здравље Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Најпознатији српски кардиолог открио: Никако не пијте овај лек, може бити и смртоносан!

Фото: Pixabay.com

Проф. др Миљко Ристић, наш најпознатији кардиохирург, каже да је за тај лек још пре две године објављено да изазива појачану склоност ка тромбози или зачепљену крвних судова…

Ако сте управо купили кутију диклофенака јер вас боле леђа боље је да га не пијете на своју руку!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У супротном, ризикујете застој срца, инфаркт, мождани удар, смањени доток крви у ноге, руке и друге органе. У опасности су пацијенти који имају висок крвни притисак, масноће у крви, дијабетес, упозориле се бројне клиничке студије.

Др Ристић, каже да је за тај лек још пре две године објављено да изазива појачану склоност ка тромбози или зачепљену крвних судова.

“Диклофенак је у широкој употреби и може да се купи без лекарског рецепта. Са друге стране, тромбоза крвних судова у срцу изазива инфаркт, у мозгу шлог, у екстремитетима и другим деловима тела утиче на смањен доток крви. Требало би да надлежни који се баве испитивањем лекова поново испитају дество диклофенака, како би се утврдило у колико случајева је то његово нежељено дејство изражено и да ли би га требало укинути или забранити”, наводи доктор и додаје да је опрез при коришћењу и куповини диклофенака обавезан, а нарочити код оних људи који су оболели од кардиоваскуларних болести.

“Они никако не би требало да лек користе на своју руку, без консултација са својим кардиолозима”, категоричан је он.

У Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС) наводе да је та институција још пре три године упутила писмо здравственим радницима у којем их упозорава о органичењима терапијске примене овог лека. У том писму су навели, како кажу, да су контраиндикације диклофенака, примећене код пацијената који имају слабо срце.

“Примена диклофенака од сада је контраиндикована код пацијената којима је установљена такозвана конгестивна инсуфицијенција срца или срчана слабост, исхемијска болест срца, болест периферних артерија или цереброваскуларна болест, а значајни фактори ризика за испољавање нежељених дејстава су код пацијената који имају проблема са високим крвним притиском, хиперлипидемијом, дијабетесом и пушењем”, навели су у тој институцији.

А да дуго траје полемика у вези са дејством диклофенака који се користи против болова који се јављају због артритиса, реуме, повреда мишићно-коштаног ткива говори и податак да је на његова нежељена дејства пре неколико година упозоравала америчка Агенција за храну и лекове (ФДА), после њих су британски стручњаци тражили да се лек забрани за употребу јер су доказали у студији да готово за 50 одсто повећава ризик од инфаркта и шлога, док је прошлог месеца утврђено да постоји за 50 одсто већа шанса за застој срца.

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс