Србија

ДРЖАВА УВЕЛА НОВИ ПРОПИС: Естрада на удару, певачи неће моћи да наступају без уговора, казна за угоститеље затварање

Иако певачи скоро годину дана не наступају због пандемије ковида 19, чим се лате микрофона, на нову тезгу неће моћи без уговора са власницима ресторана јер је влада верификовала Колективни уговор за њихово радно ангажовање, по коме газде морају да им исплате бар минималац за месец дана рада, сазнаје “Блиц Бизнис”.

Другим речима зарада не може бити мања од 32.300 динара а овај документ ступиће на снагу 13. фебруара и важиће у наредне три године. Њиме је предвиђено и да хонорар за један музички дан не може бити нижи од пет посто од минималца. Такав предлог су дали Самостални синдикат естрадних уметника и извођача и Уније послодаваца Србије, а Влада га усвојила што практично значи да се певачима сужава могућност рада на црно, која је годинама присутна у овом делу шоу бизниса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, “газде” су наступе плаћале на руке, због чега је држава била оштећена за више милиона евра јер се нису плаћали порези и доприноси. То више не би требало да се ради јер ће хонорари или плате за њихове наступе власници угоститељских објеката морати да уплате на жиро рачуне естрадних уметника и то у року од осам дана.

Поред хонорара, чији износ мора да буде дефинисан уговором, послодавци ће морати да плате и порезе и доприносе, који могу бити од 17 до 60 одсто ако им уплаћују и ПИО осигурање. Они који се не буду придржавали установљених правила могу да плате казну и до два милиона динара али и да им се кафане, клубови, хотели, затворе.

Разлог за израду новог Колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача, како је пуни назив овог документа, крије се у чињеници што претходни није дао жељене ефекте, односно да је у “сивој зони”, према неким проценама Министарства културе, радило око 3.000 певача. Поред тога, ни контрола од надлежних државних органа није била адекватна.

Овај Колективни уговор, поред статуса домаћих извођаћа, дефинише и оних страних који наступају код српских послодаваца.

– Страни извођач може бити ангажован у естрадно-музичком програму код домаћег послодавца у складу са одредбама овог колективног уговора, под условом да има јавну исправу о свом статусу издату од надлежне иностране организације, коју је дужан да достави послодавцу, односно посреднику и Синдикату – стоји у овом документу.

Наш извор из Немањине 11 каже да је држава одлучна да овај документ не остане мртво слово на папиру и да ће се зато контрола његове реализације повећати.

– Естрадне звезде које годинама згрћу огромне своте новца од наступа на концертима, у кафанама и клубовима, а на то не плаћају никакав или минималан порез, биће предмет интензивне контроле пореских органа и инспектора рада, који ће проверавати да ли извођачи и угоститељи код којих наступају имају потписане уговоре о извођачком делу. У наредном периоду надлежни инспектори у координацији са синдикалним контролорима појачаће рад на терену а уколико неко не буде имао закључен уговор или извођачи не буду имали легалне исправе – уверења или потврде, платиће казне које се крећу и до два милиона динара, а предвиђено је и затварање објеката – наводи наш саговорник.

Он додаје да је држава озбиљна да се сукоби са овим обликом сиве економије.

– Ми знамо да певачи сада не раде а и угоститељима не цветају руже, па можда овај документ изазове негодовање. Међутим, овакво стање неће трајати у недоглед а естрадно небо мора да се регулише. Процене су да би уз појачане контроле, могло бар за 30 посто да се повећа број закључених уговора, па самим тим и прилив у буџет Србије – каже наш извор.

С друге стране угоститељи, нису баш задовољни овом одлуком Владе.

– Применом Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника штите се само певачи. Ми морамо да им плаћамо порезе и допринесе, што је удар на џеп угоститеља, који су због короне већ на коленима. Посла нема скоро годину дана и уместо да нам се дају олакшиће,држава нам прети казнама. Ми смо већ довољно кажњени овом пандемијом, па је сасвим извесно да ће само мали број угоститеља моћи да ангажије и певаче. Од целог тог посла профитираће једино Удружење естрадних уметника, јер ће сви музичари плаћати чланарине – каже менаџер једног елитног клуба у Београду.

Извор: Блиц