Русија Свет

ХАОС НА ЗАПАДУ: “Ово је ноћна мора, хитно зауставите Путина и руску вакцину”

Када је водећи медицински часопис Лансет почетком месеца објавио похвале руској Спутњик Ве вакцини против коронавируса, Европска унија је пожурила да честита Москви на успеху.

Сада, међутим, неки стручњаци сматрају да је уместо тапшања по рамену, Брисел требало подробније да проучи руску вакцину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерти страхују да је Спутњик геополитичко оружје које Москва користи за манипулацију западним демократијама и продубљивање подела и покушај да се Русија представи као спасилац света.

“Ово је ноћна мора”, рекла је Виола фон Крамон-Таубадел, европска парламентарка из редова немачких Зелених и позвала ЕУ да хитно реагује.

Њена реакција је уследила након што је председавајућа Европске комисије Урсула фон дер Лејен рекла да би Русија требало да објасни зашто другим државама нуди да прода милионе доза своје вакцине против коронавируса док заостаје у имунизацији својих грађана.

“И даље се питамо зашто Русија теоретски нуди милионе и милионе доза док није остварила довољан напредак у имунизацији свој становништва,” изјавила је шефица ЕК.

Она је додала да би Русија требало да дозволи инспекцију својих производних места и преда све податке на увид у оквиру процеса регулаторног одобравања, преноси Политико.

Дебату је додатно замутило инсистирање Русије да се сваког тренутка очекује да Европска агенција за лекове одобри њихову вакцину, док регулаторно тело ЕУ тврди да још увек нису добили ниједан податак од Москве.

Стара добра кампања дезинформисања

Руски приступ има све знаке глобалне кампање дезинформисања – хваљење Спутњика на сав глас док се истовремено подрива поверење у западне вакцине – и стандардна је геополитичка стратегија Москве, каже Нико де Петро, сарадник шпанског Института за државне вештине.

“Када Руси имају нешто што сматрају стратешки важним за Кремљ, они ће на све начине промовисати своју вакцину али ће и поткопавати друге”, рекао је он указавши на извештаје у државним медијима да Фајзер лажира клиничка испитивања своје вакцине, да су Бил Гејтс и амерички имунолог Ентони Фаучи хапшени због вакцина, да Запад критикује руску вакцину “јер не могу да прихвате примат Русије”.

“Све је то врло очигледно. И врло је јасно да долази од Кремља”, рекао је Де Педро.

Спутњик је одобрен у 29 земаља света али се руска кампања у једном показала фалична – тешко је заговарати одбијање туђих вакцина и промовисање своје. Иако је вакцина доступна у Русији, Де Петро каже да се мало људи вакцинише.

Спутњикови заговорници се не слажу. Кирил Дмитријев, извршни директор Руског фонда за директне инвестиције (РДИФ) који промовише вакцину у иностранству, рекао је недавно да је његов тим честа мета кампање дезинформисања а да је руска вакцина “најбоља на свету”.

Упркос дебати, све више земаља је заинтересовано за руску вакцину. Словачка и Хрватска су последње у низу које су показале интересовање за вакцину и у преговорима су са Москвом.

Опрез ЕУ

Ситуација је “најопаснија” сада када се неке ЕУ земље окрећу Москви да испуни вакуум са вакцинама, каже Фон Крамон-Таудабел. Пример је Мађарска која је 21. јануара по хитном поступку одобрила руску вакцину. Иако је такав унилатерални потез могућ, ЕУ се нашла у незгодној ситуацији јер се сада све више земаља централне и источне Европе интересује за Спутњик Ве.

Ако и ове земље чланице по хитном поступку одобре руску вакцину, то ће “подрити целу стратегију вакцинације ЕУ”, рекла је она, а са Русијом која контролише лабораторије и клинике где се Спутњик тестира, мало је вероватно да ће бити испуњени критеријуми ЕУ.

“Ми желимо да задржимо високе стандарде, а то није могуће када имате билатерална хитна одобрења”, рекла је Фон Крамон-Таудабел.

Руси се окрећу партнерима

Руска вакцина против ковида-19 произведена је у државној лабораторији уз подршку домаћег фонда за директна улагања. Међутим, да би постигла циљ вакцинисања скоро десетине светске популације, Русија мора да се ослони на фабрике у Бразилу, Индији и Јужној Кореји.

Са ограниченим производним капацитетима код куће, РДИФ се окренуо партнерским државама које имају велике капацитете за производњу лекова. Тако је будућност вакцине поверио огромној мрежи приватних компанија које раде под различитим националним регулаторним телима, од којих су неки рекли за Фајненшл тајмс да ће проћи месеци док покрену пуну производњу.

РДИФ је за британски лист навео да је потписао уговоре са 15 произвођача у 10 држава за производњу 1,4 милијарде вакцина, довољно за имунизацију 700 милиона људи.

Ти уговори значе да се РДИФ ослања на стране фабрике да произведу двоструко више вакцина од руских компанија. Фабрике у Кини, Јужној Кореји, Индији и Ирану ће производити вакцине које се могу извозити у треће земље, док ће фабрике у Бразилу и Србији првенствено задовољавати домаће потребе.

“Једноставна и поуздана као аутоматска пушка калашњиков”

Руска државна телевизија је у новембру прошле године објавила да је вакцина заснована на аденовирусу “једноставна и поуздана као аутоматска пушка калашњиков”. Ипак, експерти у многим западним државама су изразили сумњу због недостатка потпуних резултата испитивања, говорећи да је Русија подредила безбедност националном престижу.

Међутим, након што је студија у Лансету навела да је вакцина ефикасна 91,6 одсто – раме уз раме са мРНА вакцинама Бајонтек/Фајзера и Модерне – Спутњик Ве сада тежи да постане један од највећих руских извозних производа, попут “калашњикова”, пише ФТ.

Док мРНА вакцине морају да се чувају на ултраниским температурама, па је њихов транспорт шкакљивији и скупљи, Спутњик је привлачан многим земљама са ниским приходима зато што кошта десет долара и складишти се на температури између два и осам степени Целзијуса.

Русија представља вакцину и као научно достигнуће и као инструмент дипломатске меке моћи, што је чини посебно привлачном за државе које осећају да су истиснуте из глобалних фармацеутских споразума богатих држава.

Међутим, остају питања о томе колико брзо ће глобална мрежа производње Спутњика моћи да задовољи потражњу из више од 50 држава. Произвођачи у Индији и Бразилу, државе у којима РДИФ прогнозира више од пола глобалне производње, рекли су британском листу да тек треба да почну масовну производњу вакцине.

Шест фармацеутских компанија у Русији производи вакцину, и оне су “скоро 100 одсто” за домаћу употребу, рекао је Кирил Дмитријев, шеф РДИФ-а.

Он је додао да ће извоз вакцине кренути после јуна, када се задовоље потребе Русије. Дмитријев је одбацио наводе да већ понестаје залиха након што је Мађарска саопштила да ће добити само 100.000 доза овог месеца, три пута мање од очекиваног.

 

 

 

 

 

 

Извор: Нова.рс