loading...
Свет

ХАОС У ЕВРОПИ! Ангела је пресудила: Ја се тиме вакцинисати нећу!

Берлин — Стотине хиљада доза вакцина против коронавируса компаније Астразенека у Немачкој пропада. Последња је суд дала Ангела Меркел: Ја се не вакцинишем.

Иако је Европска агенција за лекове одобрила вакцину Астразенеке за коришћење и иако је Немачка набавила 1,4 милиона доза те вакцине британско-шведске компаније, искоришћено је тек мање од 190.000 доза, што је око 13 посто. Међутим, коначно је ту вакцину “закуцала” немачка канцеларка.

Наиме, како преное хрватски медији, Ангела Меркел која има 66 година изјавила је да се неће вакцинисати Астразенека/Оксфорд вакцином јер “не улази у групу људи за које се та вакцина препоручује”.

Канцеларка је тако, још једном, стала иза немачких научника који не предлажу особама старијим од 65 година да се вакцинишу Астразенеком. Истовремено, британски лист Гардијан сазнаје да је од око 1,4 милиона вакцина британско-шведске компаније послате у Немачку, искоришћено мање од 190.000, што је око 13 посто.

Тако је огромна количина тих вакцина остала нетакнута, иако их је ЕМА одобрила.

када је бил аупитана да то прокоментарише, немачка канцеларка је за немачке медије рекла: “Астразенека је поуздана, делотворна и сигурна вакцина, одобрена од стране Европске агенције за лекове и препоручена у Немачкој за особе млађе од 65 година. Све власти кажу да се овом цепиву може веровати. Све док су залихе вакцина оскудне, као што је то тренутно случај, не можете бирати чиме ћете се вакцинисати.”

Након тога уследило је потпитање новинара: “С обзиром на овај проблем прихватања вакцина, не бисте ли требали бити пример другима и вакцинисали се, што је Ангела Меркел кратко и сигурно узвратила: “Ја имам 66 година и не припадам групи препорученој за Астразенеку.”

Али, новинар “Франкфуртер алгемајне цајтунга” је има још питања: “Могли бисте за промоцију вакцинације узети бајонтекову вакцину”. Али, Ангела Меркел је имала одговор и на то: “Оно је врло добро прихваћено. Мислим да је исправно да, уз посебно рањиве и старије особе, прво позовемо оне групе становништва које не могу да држе дистанцу у свом послу да се вакцинишу. То су људи који би требали доћи на ред прије некога попут мене”.

Подсетимо, делотворност Астразенеке пре Ангеле Меркел у питање је дове француски председник Емануел Макрон, који је рекао да је она “квази-неделотворна” за особе старије од 65 година. Пољске и шведске власти су такође бациле сумњу на ту вакцину.

Гардијан је у међувремену објавио извештај који показује последице овог развоја догађаја по Европу – четири од пет доза вакцине Астразенека/Оксфорд испоручених земљама ЕУ тек требају бити искоришћени.

Фрапира податак Европског центра за спречавање и контролу болести (ECDC), ако и других службених извора, 4.849.752 од 6.134.707 доза распоређених међу 27 земаља чланица, још увек није примењено на пацијенте.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Јутарњи лист/ Index.hr