Србија

ИЗАБРАН ЈЕ! Ово је нови патријарх СПЦ

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх Српске православне цркве. Он је 46. по реду поглавар у трону Светог Саве.

У апостолском жребу за избор 46. патријарха СПЦ нашла су се имена тројице владика – Иринеја Бачког, бањалучког Јефрема и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је била завшрена фаза тајног гласања међу епархијским и викарним владикама, које су се данас окупиле у крипти Храма Светог Саве како би изабрали новог поглавара српске цркве.

Коверте са именима тројице кандидата за новог патријарха биле су стављене међу странице јеванђеља, одакле је коверту са именом новог патријарха Порфирија извукао монах Матеј из манастира Сисојевац.

Сабор СПЦ, на којем је изабран 46. патријарх, одржан је данас у крипти Храма Светог Саве. На Изборном сабору је, према Уставу СПЦ, требало да учествује 43 активна и још четворица умировљених владика. Од 43 активних владика, њих 31 могло је да буде изабрано за новог поглавара СПЦ.

Ово је први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а Храм Светог Саве је изабран због пандемије вируса корона и погоднијих услова за спровођење заштитних мера у том простору.

Извор: Блиц