Свет

ЈЕЗИВО! Питали су Била Гејтса како је предвидео пандемију: „Није добар осећај, али рекао сам вам“

Бил Гејтс је у гостовању на каналу Веритасијум на Јутјубу говорио о могућим катастрофама које могу задесити свет након што се слегне прашина око пандемије коронавируса. Истакао је две – климатске промене и биотероризам.

За климатске промене је рекао да ће због њих у наредним деценијама умирати више људи годишње него од ковида, а страх од биотероризма долази из претпоставке да би се заиста могло једног дана догодити да неко створи вештачки вирус у лабораторију те га пусти у свет. Ако би неко стварно желео да проузрокује такву врсту штете, таква опасност је реална и свакако доступнија од цикличних пандемија, каже Гејтс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је да су се кроз историју управо епидемије показале као најучесталији најпогубнији катаклизмички догађаји за човечанство. Када га је водитељ упитао како је предвидео овакву врсту вируса, Гејтс се осврнуо на цикличност респираторних вируса и казао да заиста није добар осећај моћи рећи: „Рекао сам вам“.

Жали због недостатка визије светских лидера приликом промишљања о опасностима за људски род.

„Постоје ризици попут потреса који се стално понављају, или ратови, пожари, урагани… Пандемије не долазе толико редовно и мисли се да идућих година неће бити проблем, па да не треба улагати толико новца у то. Ова пандемија ће нас натерати да схватимо да то треба да буде приоритет“, нада се оснивач Мајкрософта, преноси Индекс.

Сматра да ћемо одсад као врста бити паметнији и почети више улагати у дијагностику и истраживање, тј. повећање могућности обима тестирања и специјализовање погона за бржу и јефтинију израду термоотпорних вакцина. Осврнуо се и на разне теорије завера.

„Интернет је донео златно доба ширења информација те могућност образовања у домове. Ипак, друштвене мреже често знају да створе збрку и усмере људе у погрешном смеру“, поручио је, те додао:

„Створити сигурну вакцину је захтевније и осетљивије него састављање, нпр., млазног мотора. Било која грешка у том процесу носи страшне последице. Број вакцина који се може произвести у одређеном времену зависи од саме сигурности њихове израде. Помало ми је жао Астразенеке јер су се први понудили да помогну у том процесу Оксфордском универзитету, и то на непрофитној бази, а сад плаћају данак за то“, поручује Гејтс и додаје да се не замара превише теоријама завере, али да се нада да ће разум на крају победити.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92