Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Чувени српски архитекта: То што они граде може и моја баба – Скупљаћемо кишницу и пити воду из олука

Морамо да спречимо и градњу насеља и трасу метроа на Макишком пољу, јер ћемо загадити изворе београдске воде.

Ако Београђани нису спремни то да спрече, нека се спреме да скупљају кишницу и пију воду из олука, упозорио је архитекта Драгољуб Бакић гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је казао да се све те приче о метроу распламсају пред изборе, али да је могуће да се уз велико задуживање и кредите нешто отпочне. – Обично градови сами учествују у изградњи, или уз учешће државе до највише 50 посто, а овде би учешће државе било 90 посто, а Београд би дао 10 посто средстава.

Оно што је погрешно у целом томе и што не би смело да се реализује јесте питање трасе. Поготово је спорна траса Макиш -Миријево, то је потпуна бесмислица.

За протеклих 50 година, од 1972. године када је формирана дирекција за метро, ту је рађено 16 пројеката и студија. Радили су и Французи, Грци, Енглези, Немци, Шпанци… И за тих 50 година, оно што се није мењало, што је била константа, то су биле трасе – рекао је Бакић.

По његовим речима, фигурирало је пет траса, а најважнија је била, како је рекао, „Гребенска траса“, од Устаничке трасом Булевара и иде за Земун.

Она пролази делом града са највећим бројем становника, има три пута више становника него ова прва траса по најновијем плану. Ту су и факултети и средње школе, хотели, ту је концентрација становништва. Ако се иде на метро, то треба да буде прва траса, а да се потпуно укине она од Макишког поља – оцењује саговорник Хелмкаста.

Бакић је казао да се не могу доносити политичке одлуке „за један озбиљан инжињерски подухват који је врло везан за саобраћај“. – Не можете да правите метро у ливадама зарад неког будућег насеља које апсолутно треба да се спречи. Дакле, и метро и насеље морају да се спрече јер су у суштини на изворишту пијаће воде за Београд – категоричан је архитекта.

Он је потврдио да се ова траса метроа ради само како би се повећале цене станова који се планирају на Макишу као и оних у Београду на води, како би приватни грађевински инвеститори више зарадили.

Међутим, он упозорава на неслућене опасности о којима власт уопште не води рачуна о јавном интересу, какав је „пијаћа вода која мора да се штити“.

– Та вода Макишког поља штити се већ 70 година генералним урбанистичким плановима. Београд има срећу што је можда једини град у Европи који на чесми пије скоро изворску воду.

А свако градилиште је еколошка бомба – упозорио је он. Архитекта је до у детаља објаснио какве разорне последице од градилишта би имали извори воде на Макишу. А затим је рекао и шта ће се десити када се у те зграде населе људи.

– Када 50.000 људи почну да излива своје фекалије у Саву, то ће да стигне и до Аде Циганлије. Наравно да ћете да загадите и куплаиште. Нема купалишта. Заборавите на то – констатовао је Бакић.

Он је такође изнео став да је пешачка зона код споменика Стефану Немањи једна бесмислица.

– Укинута је железничка станица, укида се и аутобуска, неће бити пешака – казао је.

Говорио је и о томе зашто ће та раскрсница загушити саобраћај.

Он је рекао да је на начин како они граде Београд на води, да то може и његова баба.

– То може и моја баба. Ја сам могао у мојој улици да нађем десет предузимача као тих арапских. Подигнем кредит, радим једну кућу, продам кућу, па онда радим од тих пара другу и све тако. А добио сам бесплатно земљиште, инфраструктуру, па то нигде нема – закључује Бакић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Helmcast