Србија

Језиво упозорење! НА ИВИЦИ СМО ДА ГОРИМО КАО У НОВЕМБРУ: Докторка Здравковић каже да ЗАБОРАВИМО НА ПРОЛЕЋЕ, А МОЖДА И ЛЕТО

Број новооболелих од короне у Србији расте већ две недеље, епидемиолози упозоравају да се главни удар може очекивати ове недеље, а посебно забрињава све већи број заражене деце.

Ситуација је озбиљна, али морамо да сачекамо шта ће се десити ове недеље. Тада ћемо имати слику шта се дешавало на скијалиштима током празничних дана. Такође, уочено је обољевање и код млађе популације, и то ме мало плаши. Ту, међутим, не мислим само на средњошколце, већ и на старије основце. Млађи су добрим делом поштеђени, али имамо и међу малом децом оболеле од вируса корона – напоменуо је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже руководилац Дечје клинике КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ докторка Оливера Остојић, примећује се благи пораст оболелих малишана који захтевају хоспитализацију.

– Није толико страшна ситуација, тренутно имамо деветоро деце на одељењу, али тај број стално варира. Рецимо, пре десетак дана имали смо свега троје хоспитализованих пацијената, онда је тај број нагло скочио на 15 током викенда уочи празника – објашњава др Остојић.

Међутим, како каже, приметан је повећан број прегледа у амбулантама.

– Углавном је реч о старијим основцима и средњошколцима, што је и очекивано, будући да се су вратили с распуста. С друге стране, не знамо да ли су се заразили у школи или у породици, јер су углавном и родитељи заражени, а знамо да су многи од њих искористили празнике да оду на зимовање. Срећом, та деца имају благе симптоме и не захтевају хоспитализацију, али је заиста повећан број прегледа – напомиње др Остојић.

Да је више заражене деце не само у Београду него и у другим градовима, сведочи и пример из Ариља где је у протеклој недељи дошло до наглог пораста броја новозаражених вирусом корона.

Већина новозаражених деца и њихови родитељи

– Велику већину новоинфицираних чине деца до 15 година и њихови родитељи. Значајнијих кршења епидемиолошких мера и окупљања у општини није било, па се претпоставља да су се заразили на зимовањима и мини-одморима. Пошто су заражени махом млађи људи, ученици основних школа, сви они имају изузетно лаке клиничке слике са благим симптомима – рекао је председник општине Ариље Предраг Маслар.

Подсетимо, због повећаног броја оболелих ђака, још пре недељу дана све средње, али и поједине основне школе у Врању привремено су биле прешле искључиво на онлајн наставу. Више заражених бележи и Крагујевац.

Директорка КБЦ „Бежанијска коса“ др Марија Здравковић сматра да је ситуација алармантна.

– Врло је алармантно. Корона не посустаје, јер ми сами посустајемо у поштовању мера. Људи који иду по журкама су неодговорни и себични, то су углавном млађи људи, рачунају да ће лакше да прележе вирус. Имамо примере да су млади људи имали јако агресиван ток болести – рекла је на ТВ Прва др Здравковић.

Забринутост не крије ни епидемиолог др Предраг Кон.

– Мора бити заустављен прилив оболелих од вируса корона у болнице, јер су лекари и медицинско особље исцрпљени. Непоштовање мера резултира повећањем броја заражених, а интензивно пратимо ситуацију у школама, пре свега средњим – рекао је др Предраг Кон уз напомену да „пораст броја новозаражених не може бити тако велики као раније, јер је колективни имунитет на нивоу који то неће омогућити, али да ћемо имати пораст који ће трајати још неко време“.

Др Марија Здравковић: На ивици смо да горимо као у новембру

Како каже др Марија Здравковић, компликације које корона изазива су бројне, ток болести је непредвидив.

– С једне стране имате згрушавање крви, а с друге пацијент крвари, пламен у коагулацијском центру, и ви не знате да ли ћете спречити крварење или изазвати тромбозу. На ивици смо да горимо као у новембру, можемо слободно да заборавимо пролеће, а можда и лето – каже др Марија Здравковић.

Др Татјана Аџић Вукићевић: Више оболелих жена него пре

Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид болнице у Батајници, каже да сада у јединицама интензивне неге лежи доста млађих жена, што претходних месеци није био случај.

– Тренутно је доста жена између 40 и 50 година, дошло је до пораста броја оболелих управо међу женама. Сада је број мушкараца и жена изједначен – рекла је др Аџић Вукићевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Блиц