Србија

Језиво упозорење! ЗА 10 ДАНА БОЛНИЦЕ ЋЕ НАМ БИТИ КРЦАТЕ! Ово је разлог!

* Министар здравља Златибор Лончар и директорка ковид болнице у Батајници Тања Аџић Вукичевић апелују на све да се не играју својим и животима својих најближих

Болнице ће нам за десетак дана поново бити пуне заражених пацијената због неодговорног понашања младих, журки и препуних скијалишта, упозоравају лекари!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они апелују на грађане да се уозбиље, да не иду у ноћне проводе и на масовна окупљања, већ да поштују мере, јер се епидемиолошка ситуација отима контроли. Према њиховим речима, из дана у дан расте број заражених, али и оних пацијената са тешком клиничком сликом.

Корона букти

Министар здравља Златибор Лончар напомиње да број заражених короном не опада јер се крше епидемијске мере!

– Ово што су неки људи урадили организовањем журки напуниће нам болнице, за десетине, можда и стотине људи! Ми не можемо да јуримо људе по планинама и опомињемо их да поштују мере. Док тако уживају у зимовању и не воде рачуна о заштити, ми размишљамо да ли су се вакцинисали! То нема смисла, здравствени радници чине све да се ви не разболите, да будете здрави и живи. Ако неко мисли да ћемо да се понашамо тако, да јуримо неодговорне и да се играмо мачке и миша, нећемо – поручио је Лончар.

Директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић напомиње да нам опасност стиже за десетак дана након продуженог викенда.

– Страхујем од повећања броја заражених коронавирусом. Неколико пута на дан од својих колега добијам извештаје о броју слободних места и заиста се плашим овога што ће нам донети наредних 10 до 12 дана, када се сви људи врате са одмора. У Батајници смо у приправности да отворимо и други део болнице који тренутно није у функцији, када број оболелих скочи – наглашава др Аџић Вукичевић и додаје:

– Тренутно имамо 410 болесника. У јединицама интензивног лечења се налазе 62 пацијента, а 32 су интубирана. Сваки дан имамо између 30 и 50 пријема у болницу. Отприлике толико имамо и отпуста – наводи наша саговорница.

Језиве последице

Да ће нас гужве на планинама, по бањама, пуни клубови и ноћни проводи усред епидемије скупо коштати, упозорава и епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

– Четири-пет дана празновања сасвим сигурно ће се одразити на ток епидемије коронавируса, а први негативни ефекти могу се очекивати већ крајем ове недеље или почетком следеће. Тада се очекује повећани број позитивних на вирус! Они сви на планинама причају да је све у реду, да се поштују мере. Али кад кажу све је заузето, да нема места у смештају, значи да се нису држали одлуке да је дозвољена једна трећина попуњености капацитета. Сви хотели су пуни, значи апсолутно говора нема да су испоштоване мере. Ко зна како се тек не спроводе мере у кафићима и ресторанима, поготово увече, ту нема говора да нећемо проћи са неким последицама – сматра проф. др Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс