Србија

КРИЗНИ ШТАБ СУТРА У 8, ПЕЛЕМИШ ПОСЛАО ОТРЕЖЊУЈУЋУ ПОРУКУ: Нека људи буду спремни,ево шта нас чека!

У петак ћемо донети одлуку какве ће мере важити за викенд, поручио је др Кон после прекјучерашње седнице Кризног штаба

БЕОГРАД – Седница Кризног штаба на којој се очекује пооштравање актуелних епидемиолошких мера због повећања броја заражених биће одржана сутра у 8 часова, сазнаје Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нека људи буду спремни, Кризни штаб ће сутра сигурно пооштрити мере!, послао је отрежњујућу поруку наш угледни инфектолог др Мијомир Пелемиш уочи сутрашње седнице.

– Заборавили смо да су све време на снази епидемиолошке мере, које подразумевају ношење маски, дистанцу, до пет особа у затвореном простору, подсећа он.

Сутра је седница Кризног штаба за борбу против коронавируса и епидемиолошке мере ће сигурно бити поооштрене. Потврђујући то, проф. др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба, каже за 24седам да то што јуче нису донете било какве нове мере не значи да их неће бити.

– Нека људи буду спремни. Подсећам да су све усвојене епидемиолошке мере и даље на снази и морају да се поштују. Ако је неко заборавио, то су ношење маски у затвореном простору, ношење маски на отвореном простору, када не може да се држи дистанца, као што су редови и сличне ствари, забрана окупљања више од пет особа у затвореном простору, редовно прање руку, одржавање физичке дистанце од најмање два метра – каже проф. др Пелемиш, и додаје да маске никако не треба скидати нигде јер се вирус шири.

Опустили су се људи

– Евидентно је да су се људи опустили. Проблем је у угоститељским објектима, тржним центрима, аутобусима, где се не поштују мере. Ту улази више људи него што је дозвољено и седи их више за столом него што је дозвољено. Сведоци смо тога да се праве и журке у разним клубовима, кафићима и другим сличним објектима – објашњава он.

Говорећи о зимовању, он наглашава да нико нема ништа против скијања.

– Људи нека се скијају читав дан. Али проблем је када се после оде у угоститељске објекте. Такође, не вреди ништа ако се мере пооштре а не спроводи се ригорозна контрола њиховог спровођења. Постоје људи који не размишљају ни о себи, а камоли о другима. Такође, имамо појаву и да се деца инфицирају – упозорава проф. др Пелемиш.

Угрожена вакцинација

Према његовим речима, није тачно да малишани не могу да се заразе.

– Од почетка причам да и деца могу да добију вирс, баш као и свака друга особа. Наравно, исход болести је различит и зависи од природне одбране организма. И вакцина је брана у коју морамо да верујемо. Ако не будемо наставили да спроводимо епидемиолошке мере, биће нам угрожена и вакцинација. Људи ће се разболевати, а када су у акутној фази болести, они тада не могу да приме вакцину – упозорио је наш стручњак.

Он је подсетио све који су примили прву дозу вакцине против ковида да се не опуштају.

– Морају да поштују мере и носе маске јер та прва доза не значи нашта. Нису имуни на вирус одмах после ње. Такође, и после друге дозе неопходно је носиити маске, држати дистанцу и поштовати све што је прописано од мера за сузбијање ширења коронавируса – завршио је он.

Подсетимо, на јучерашњој седници Кризног штаба нису донете нове епидемиолошке мере, а разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација у земљи. Епидемиолози су најављивали могуће пооштравање мера, будући да број новозаражених, који је скоро 3.500, не улива оптимизам. Можда сутра…

Епидемиолошка ситуација у Србији се даље погоршава, потребно је максимално појачати конторолу спровођења мера, као и надзор над оболевањем у школама – рекао је након седнице др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба.

– У петак ћемо донети одлуку какве ће мере важити за викенд. Мере ће се односити на сва места где постоје жаришта и могућности преноса, али то није данас дефинисано. Данас је јасно дефинисано да су посебно значајна места скијалишта, зимовалишта, одакле нам се људи враћају са доказаним инфекцијама и онда се то преноси – додао је др Кон, и обелоанио да је било разговора и о кафићима и ресторанима у Београду, али да ће се о томе више расправљати на сутрашњој седници.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/24седам/Р.Бриза