Издвајамо Православље

КУМСТВО СЕ НИКАД НЕ ОДБИЈА: Ево зашто је битна ова стара српска изрека

“Кумство се не одбија”, стара је српска изрека. Али, не постоји она без разлога!

Добро позната изрека да „кум није дугме“, настанила се на нашим просторима и данас се врло често користи. Када кажемо кум, прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цео живот, који вас никада неће издати, који ће увек бити ту за вас као део породице и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сигурно сте чули и за стару народну изреку „Кумство се не одбија“. Међутим, шта ће се десити ономе ко заиста одбије да кумује некоме на венчању или крштењу? О томе постоје разна веровања која се преносе вековима кроз народ.

Једно од њих гласи да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратити несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Неки људи верују да поред несреће у људбави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

Друго народно веровање, јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати “порода”. Другим речима, сам неће моћи да има децу и шири сопствену породици, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Верски аналитичар Живица Туцић је навео да се кум при крштењу детета заклиње пред богом да ће бринути о том маленом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о детету, ако се родитељима нешто догоди.

“То је морална одговорност кума, да о детету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог детета. Али, мислим да се по закону старатељство додељује ближим рођацима”, закључио је овај верски аналитичар.

Кум је важан део сваке породице и саме традиције нашег народа и саветујемо вам да га бирате пажљиво, а када га изаберете, цените га, волите и поштујте као члана породице.

 

Извор: Телеграф.рс

Ознаке