Здравље Србија

ЉУДИ, ЧУВАЈТЕ СЕ! Београђанин (42) примио вакцину и после 14 ДАНА БИО ПОЗИТИВАН НА КОРОНУ!

Београђанин (42) примио је прву дозу вакцине и после тачно 14 дана био је позитиван на коронавирус. Има упалу плућа, због које је у болници, и живи је доказ да се нимало не треба опуштати, посебно не после прве дозе цепива, јер нико није сто посто заштићен.

Овај човек, чије име је познато редакцији Курира, примио је прву дозу једног четвртка, а већ идућег четвртка почела је да га боли глава. Сутрадан је имао притисак 140/95. Никада раније с притиском није имао проблема. – Помислио сам да је то због посла, стреса. Пошто сам и за викенд имао такав притисак, размишљао сам да је можда и реакција на вакцину. На корону помислио нисам. Ипак, у уторак сам отишао код кардиолога, све ми је било у реду, али су ми ипак заказали за март холтер. Потом ми по подне опет мало скочи притисак, па купим и апарат за мерење притиска. Међутим, у среду, 13. дана од вакцинације, крећу температура, пролив, кашаљ, цело тело ме боли, поломљен сам. Е тад сам већ схватио да имам корону – прича за Курир овај Београђанин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сутрадан, две пуне недеље, то јест 14. дан од примања прве дозе цепива, урадио је ПЦР тест, који је био позитиван. – Скенер показује упала плућа у зачетку, па како је температура расла, а ја све више кашљао, тешко причао, смештен сам у недељу у болницу. За сада нисам на кисеонику, али не могу да стојим и температура од 39°Ц стално се враћа.

Епидемиолог и члан кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже за Курир да се у овом случају догодило управо оно на шта су од почетка упозоравали – да после прве дозе, па чак ни после друге, нисте 100 посто заштићени и да зато морате да се чувате да се не заразите. Вакцина не може да вас зарази, али ни 100 посто заштити, посебно после прве дозе. И то важи за свако цепиво, без обзира на то ко је произвођач. – После прве дозе изграђује се око 50 одсто имунитета, то јест антитела на коронавирус, али само код оних који су здрави, који имају добар имунитет. Али код дијабетичара, онколошких болесника, старијих неће бити постигнут тај ниво заштите, већ и 10-20 одсто нижи – објашњава проф. Тиодоровић.

И управо зато, наглашава, треба се понашати као да нисте вакцинисани и придржавати се противепидемијских мера како бисте били сигурни да се нећете заразити – а тиме и потенцијално заразити друге.

Важан савет Примите другу дозу обавезно

Особа која је добила ковид 19 после прве дозе вакцине, истиче проф. Тиодоровић, обавезно треба да прими и другу дозу: – После последњих добрих резултата и практично оздрављења од ковида треба да прође месец дана па да прими другу дозу вакцине истог произвођача. Та особа мора да буде добро, и лабораторијски и клинички. У међувремену, она ће и природно изграђивати имунитет, па ће друга доза вакцине бити такозвана бустер доза, која ће ојачати већ створени имунитет на природан начин и повећати титар антитела.

Извор: Курир / Јелена С. Спасић