Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Стигао је четврти талас – другачији од свих! Ево шта нас чека!

Београд — Трећи талас епидемије ковида 19 још се није ни стишао, а по свему судећи, ускоро ћемо бити сведоци, али и виновници четвртог таласа.

Како пише Блиц, у тај четврти талас улазимо због још једног таласа који је захватио целу Србију – таласа неодговорности који је стигао у најгорем тренутку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се у тексту наводи, то је тренутак када смо једна од најуспешнијих земаља по стопи вакцинације и када смо прешли милион становника који су вакцинисани, а у исто време бележимо корона журке са по 1.000 људи, пунимо кафиће, клубове, ресторане, пословне канцеларије, туристичке центре…

Упоредо са порастом броја вакцинисаних особа број заражених на дневном нивоу почео је да пада, али никада ни близу није био да се спусти испод 1.000 позитивних случајева. Крива је недељама била заравњена врло високо, на бројци од око 1.500 оболелих да би прошле недеље почела полако да расте, а онда и нагло скочи са 1.800 на око 2.500 заражених за дан.

У тренутку када се готово цела западна Европа закључава практично до пролећа због новог соја вируса, многи у Србији су злоупотребили знатно релаксираније мере у нашој земљи у односу на већи део континента и кренули надреално да славе крај пандемије кад му време није.

Просто невероватно делују слике и снимци са корона журки претходног викенда широм Србије. Само надлежне службе су отерале око 2.000 људи из клубова, ресторана, кафића, али поставља се питање колико је још било неоткривених журки претходних дана?

Поред тога, постоји свакако одређен број вакцинисаних људи који се опустио већ након прве дозе вакцине против ковида 19 па не носе више маске, не придржавају се физичке дистанце односно једном речју не поштују више епидемиолошке мере. Тако се понашају и поред упозорења свих епидемиолога и епидемиолога да се потпуни ефекат вакцине достиже тек након друге дозе.

Следећи проблем су скијалишта. „Свеопште је непоштовање мера. Целе породице су заражене, обично неко млађи донесе вирус, па се сви у кући инфицирају. Кафићи на планинама су крцати, нико не носи маске. Редови за жичаре и гондолу су огромни, људи се тискају без икакве заштите, дистанце нигде“, рејаи је раније истакао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Његове тврдње потврђује и медицински координатор за Београдску арену проф. др Предраг Богдановић који је рекао да у тој привременој ковид болници на лечењу има и целих породица.

Ковид 19 све значајније је ушао и у школе па су се готово сви ђаци у Врању вратили на онлајн наставу. И генерално, приметно је да је дошло до увећања броја оболелих од коронавируса у школама.

На опасност од четвртог таласа указао је И епидемиолог Предраг Кон. Како је рекао, ако дође до повећања броја заражених то може да буде четврти талас или још један врх постојећег, трећег таласа.

Од новог епидемијског таласа страхује и директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић. Она је истакла да страхује од онога што може да нам се деси са 10, 12 дана.

„Неколико пута на дан од својих колега добијам извештаје о броју слободних места и заиста се плашим овога што ће нам донети наредних 10 -12 дана када се сви људи врате са одмора „, нагласила је докторка Аџић Вукичевић и додала да се капацитети болнице којом управља избиљно пуне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс