Србија

МАРИНИКА ТЕПИЋ ИЗНЕЛА НОВЕ ПОДАТКЕ: Ово је пљачка године, скандал над скандалима (ВИДЕО)

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да је дошла до „најновије комбинације СНС“ коју, како каже, може назвати “пљачком године” наводећи да је власнику Курира Игору Жежељу држава дала седам милијарди динара, односно 60 милиона евра на основу новог уговора. То је укупно готово 100 милиона евра новца грађана који је додељен једном приватнику, рекла је Тепићева, подсећајући да је летос износила податке о пословима са Жежељем вредним 38 милиона евра.

Рекла је да сада постоји озбиљан ризик и потенцијална злоупотреба најосетљивијих података стотина хиљада грађана у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сада су смислили да седам милијарди динара, односно 60 милиона евра новца свих грађана Србије дају у џеп приватнику Игору Жежељу и то како другачије него у сарадњи са Телекомом и то како другачије него низашта“, каже Тепићева која је показала папир.

Ово је одлука о уговору коју је 11. фебруара потписао министар (финансија) Синиша Мали, тврди Мариника Тепић показујући документ који је на крају конференције испред Министарства финансија поделила новинарима.

„Из њега јасно видите да је предмет уговора „израда имплементације и одржавање централног информационог система за обрачун зарада у јавном сектору“ односно плата. Основно питање које се намеће је коме ово треба. Зар ми нисмо обрачунавали плате пре Вучића, (директора Телекома Владимира) Лучића и Жежеља“, рекла је.

У уговору, како је прочитала, јасно пише да се додељује „групи понуђача коју чине Телеком Србија и Wирелесс медиа доо“. Наводи да има још неколико подизвођача, за које каже да имају миноран део посла, а једна од њих је ћерка-фирма Телекома – МТС системи Србије, затим Атос и Каминг компјутер. Каже да се са фирмом Атос сусретала у уговорима са Асеком, наводећи да је „Атос њима био врло чест партнер“.

Тепићева сматра да је нови посао „фантомски“ и да је непотребан.

У ово невреме давати приватнику Игору Жежељу додатних 60 милиона евра је скандал над скандалима, додала је.

Каже да је питање ко заправо њему омогућава приступ осетљивим подацима грађана Србије, али и да стекне толики новац.

„Он је имао, рекла бих, једну фирмицу сиротињског промета, пре него што је ушао у комбинације са Телекомом и са Вучићем и Лучићем. А сада – гле чуда, у џеп Игора Жежеља за две године иде сто милиона евра новца грађана Србије“, рекла је подсећајући да је у августу показивала још један уговор…

„Када је ништавим уговором, Телеком новац грађана, 38 милиона евра, доделио Жежељу… Да би Игор Жежељ тим новцем направио таблоид Курир за одржавање рејтинга партије и братије и блаћење свих који имају другачије мишљење, као и ТВ Курир“, додала је.

Упитала је „ко је заправо газда Игору Жежељу“.

Подсећа да је још у августу тражила смену генералног директора Телекома, Предрага Ћулибрка, до чега је и дошло, али наводи да је и тада упозоравала да ће доласком Владимира Лучића на то место „тек почети пљачкање и оног малог новца који је остао у Телекому“. Управа Телекома с Лучићем, довела је компанију у предстечајно стање, тврди Тепић.

„Сада су засели на новац грађана из буџета. Иза свих комбинација, отворено вам тврдим, стоје Владимир Лучић и Вучић“, каже Тепић.

„И за ове фантомске уговоре, ја сам сигурна да држи Вучић фантома из Савамале Синишу Малог, на месту министра финансија – да би потписивао све ове сумњиве, коруптивне уговоре“, закључила је. Она је појаснила да је реч о јавној набавци.

Каже и да је скандал дати власнику Курира податке грађана из јавног сектора – који су нарочито „под притисцима СНС да гласају и скупљају гласове“. “ А то нису само плате, ту је минули рад – где су радили, шта“, истакла је.

Цело обраћање погледајте у оквиру снимка емисије Н1 Студио Ливе:

Извор: Н1