loading...
Србија

Медији преносе! ВУЧИЋ ГРМЕО: Ево шта се дешавало иза затворених врата на седници Председништва СНС-а

НА седници Председништва СНС одржаној у понедељак, а која је трајала скоро два сата, готово да нема министра, поготово из редова напредњака, који се није нашао на мети оштрих критика лидера ове странке и председника Александра Вучића.

Како сазнајемо, пре званичног окупљања врха најјаче партије у држави, Вучић је окупио све чланове Владе из напредњачког јата и таксативно, поименце, у не баш пријатном тону, изнео на светло све примедбе. Неке је уопштено касније поновио и током заседања Председништва.

Наши извори преносе да је председник посебно био љут због тога што министри нису ангажовани свакодневно, већ се већина викендима понаша као да су на годишњем одмору. Навео је и да се већина од њих отуђила од народа и затражио да се под хитно појача рад на терену. Вучић је посебно огорчен недовољним залагањем министара који су први пут сели у фотељу и Немањиној 11 и који и поред јавних опомена и даље не показују очекивану марљивост. Лидера напредњака разљутило је и то што је већина министара након критика само привидно додала гас. Односно, само су почели чешће да се појављују у медијима не би ли послали слику да се труде и раде.

Министри, а посебно “новајлије”, већ су се нашли на удару критика председника Вучића, када је прављен пресек првих сто дана рада Владе крајем јануара. Иако он није говорио о именима, спекулисало се да највише “циља” министарку трговине Татјану Матић, шефа ресора грађевине Томислава Момировића, као и Анђелку Атанасковић, која води ресор привреде.

Не само да се у међувремену нови чланови Владе нису разбудили, него је сада “листа критикованих” проширена на готово све шефове ресора у Немањиној 11.

– Шта сте радили протеклих дана, колико грађана сте позвали да видите какве проблеме имају, шта можете да учините за њих – упитао је Вучић министре, али и партијске саборце после седнице Председништва. – Па ја дневно лично одговорим на 100 порука које ми шаљу грађани, и то преко друштвених мрежа, мејлом, неке и позовем телефоном. Немогуће да од 22 министра само један нешто ради током викенда, то су ствари које морају да се мењају.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за “Новости”, да је Вучић неким министрима отворено уручио жути картон:

– Код министара не постоји могућност брзе смене, као што се дешава са другим функционерима. Смена министара је реконструкција Владе. Али, неколико таквих опомена, поготово ако су персонализоване, што се вероватно дешава ван јавности да неко добије поруку да је претерао, онда то после извесног времена може да значи и смену. Вучић жели да цео тај систем мало растресе и продрма, да постане ефикаснији, што не значи да ће бити сад смена. Уколико се неколико пута покаже да неко не ради, могућа је и реконструкција Владе и замена појединих министара.

СМЕНЕ И У СНС

НИСУ само министри били на мети критика на седници Председништва СНС, већ и други функционери ове странке, за које је Вучић рекао да се понашају бахато. Анђелковић мисли да би одређено проветравање СНС могло да се деси и пре скупштине странке, коју је Вучић најавио за јесен, а сигурно пре избора планираних за пролеће 2022.

– Функционери често знају да забораве да су они ту у функцији грађана, а не у феудалном смислу господари поданика. И да се не би појединци тако понашали према грађанима, повремено неко мора да буде кажњен и смењен. Мислим да је овим Вучић наговестио да ће тако нешто да уследи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс