Србија

МЕРКЕЛ САОПШТИЛА НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Европа уводи потврде о вакцинацији

Немачка канцеларка је додала да ће Европској комисији бити потребно око три месеца да развије техничку основу за таква документа.

Ангела Меркел каже да ће дигитални сертификати о вакцинацији, који ће омогућавати људима да путују Европом упркос пандемији, вероватно бити доступни пре лета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви су се сагласили да нам треба дигитални сертификат о вакцинацији – рекла је Мерклел на конференцији за новинаре након самита ЕУ, који се одржава у онлајн формату, преноси Ројтерс.

Шефови држава и влада Европске уније разговарали су последњи пут пре четири седмице. На дневном реду била је стратегија вакцинације, сузбијање мутација вируса, ограничења путовања и потврде о вакцинацији. На данашњој видео-конференцији, теме су, како је најављено – потпуно исте.

Драги: Желим координарану акцију ЕУ за бржу вакцинацију

Италијански премијер Марио Драги изјавио је данас да жели координирану акцију Европске уније за убрзање кампање вакцинације против ковида 19.

У изјави објављеној током самита лидера ЕУ, нови италијански премијер рекао је да за компаније које нису успеле да испоруче обећане залихе вакцина „не би требало да буде оправдања“, преноси Ројтерс.

Драги је такође рекао да би првој дози можда требало дати приоритет у будућности, уместо задржавања доза за препоручене накнадне вакцинације, као што је то тренутно принцип.

Извор: Танјуг