Свет

„Моја ћерка (6) је умрла од короне, а ово су симптоми на које треба да обратите пажњу“: Сишла сам до радње, а кад сам се вратила…

Наша Ђиђи (6) умрла је услед Ковида-19 и желимо да упозоримо родитеље на ове симптоме.

Мајка и отац Ђиђи Морс (6) на све начине покушавају да допру до родитеља и упозоре их на симптоме са којима се мала Андреа није изборила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ковид је другачији код деце и одраслих, па је тешко знати на шта да обратите пажњу – каже мајка, Присила Морс за ЦНН.

Ђиђи је од вируса преминула 4. августа прошле године у болници у Тенесију.

– Била је добро пар сати пре него што је умрла. Имала је нормалну температуру, једино што је било благи знак за узбуну и због чега смо је и водили код лекара је осип на рамену и то што је повратила два пута. Лекар нам је рекао да је то стомачни вирус, да је водимо кући, дамо јој сладолед и да се одмори – каже Присила кроз сузе. Тако су, каже и урадили и сместили девојчицу да спава.

– Изашла сам до радње по сладолед а када сам се вратила, испред куће су ме сачекала кола хитне помоћи, кола ватрогасаца и полиције. Онда сам сазнала да ми је ћерка умрла – каже мајка.

Осип и повраћање нису међу првим симптомима Ковида код одраслих, али код деце су знак за узбуну. Како стоји у тексту Мејо клинике, деца инфицирана корона вирусом често имају симптоме стомачног грипа попут мучнине, повраћања, бола у стомаку, дијареје и лошег апетита.

С друге стране, осип може да указује на претерану реакцију имуног система на вирус, што је познато као мултисистемски инфламаторни синдром код деце.

Присила каже да о овоме говори да би упозорила друге родитеље.

– Ако су вам деца одједном летаргична, повраћају или имају осип, водите их код лекара – апелује она.

Деца, на сву срећу, боље подносе вирус, осим у случајевима када имају хроничне болести. Ђиђи је патила од аутизма, епилепсије и хидроцефалуса, због чега је и њен ослабљен имуни систем тешко поднео ковид.

Дејвид и Присила иначе су Ђиђи усвојили из сиротишта у Украјини 2017. године, када је девојчица имала три године.

– Живот јој је трагично скраћен, али драго нам је што је макар осетила дом и љубав породице пре него што је отишла – каже Присила.

Извор: Т.Г./zena.blic.rs