Србија

Морате знати! ДО САДА 71 НЕЖЕЉЕНА РЕАКЦИЈА НА ВАКЦИНУ: Ево какви су симптоми, огласили се надлежни

АГЕНЦИЈА за лекове и медицинска средства од почетка вакцинације до данас пријављена је 71 нежељена реакција на вакцину против вируса корона, каже директор Агенције Саша Јаћовић и додаје да није било неочекиваних реакција на вакцину.

Он је рекао да су нежељене реакције уобичајене – болно место примене, оток, повишена температура, болови у мишићима, грозница, да су реакције краткотрајне и да нема места за забринутост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све те реакције су краткотрајног карактера и врло брзо пролазе. Оне су предвиђене и јављале су се и током клиничких испитивања. Описане су у сажетку карактеристика лека које су добили здравствени радници – навео је Јаћовић.

Од 71 нус појаве на вакцину, 47 су пријавили здравствени радници, 15 носиоци дозволе за лек, а остатак пацијенти.

Из Агенције за лекове позивају све да пријаве нус појаве, а то могу учинити и онлајн на сајту Агенције за лекове и медицинска средства.

Јаћовић наглашава да је највише пријава било за фајзер вакцину, затим кинеску и на крају руску.

На глобалном нивоу у имунизацији становника користи се девет вакцина које су добиле дозволу. Јаћовић каже да је у овом тренутку још 236 произвођача у различитим фазама студија за регистрацију ковид вакцине.

– Неке од њих су у претклиничким фазама, мањи број у клиничким. Тржиште вакцина је врло развијено и ми у наредном периоду очекујемо доста захтева за регистрацију тих вакцина у Србији – рекао је Јаћовић и нагласио да ће Агенција као и до сада брзо реаговати и своје послове завршити у што краћем року.

Од девет вакцина које су на глобалном плану у употреби у највише земаља је заступљена Фајзер- Бионтек вакцина, а затим вакцине осталих произвођача – кинеска, Модерна, АстраЗенека, руска „Спутњик в“.

Упитан да ли су нове количине руске „Спутњик ве“ вакцине, које су стигле у нашу земљу у петак 29. јануара, добиле сертификат АЛИМС-а , он је рекао да је дозвола издата истог дана увече.

– Ми смо већ увече издали и увозну дозволу и сертификат анализе за серију која је стигла и којом ће моћи да се вакцинише 20.000 грађана. Већ од суботе руска „Спутњик ве“ вакцина је на пунктовима – навео је он.

Посао Агенције за лекове није само да издаје сертификат за вакцину, већ су њихову дозволу морали да добију сви апарати који су стигли у нашу земљу током епидемије вируса корона од марта прошле године – респиратори, оксометри, али и заштитна опрема – маске, скафандери, рукавице, ако и лекови који се користе у терапији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг