Србија

Морате знати! КО БУДЕ СЛУЖИО ВОЈСКУ, ИМАЋЕ И ПЛАТУ: Ево и колику – Први војници можда 2022.

ПРВУ генерацију на коју би се односила обавеза служења војног рока, уколико држава одлучи да одмрзне ову врсту дужности, чиниће младићи рођени најраније 2004. године.

Они током 2022. године пуне 18 година, а са матуром могао би да им стигне и позив за пут у касарну. До тада ће државни врх преломити да ли је Србији потребна таква војна обавеза, али и шта она тачно подразумева. Уколико служење буде „одмрзнуто“, према ономе што се тренутно зна, војни рок могао би да траје најкраће четири, а најдуже девет месеци, а војници би током ношења униформе примали и плату у висини од 20.000 до 30.000 динара месечно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви ови елементи, заједно са трошковницима, на столу су у Генералштабу, где је у току анализа свих аспеката. Генералштабни стручњаци у следећих неколико месеци укрстиће све аргументе „за“ и „против“ и предложиће дефинитивни изглед војног рока. Ово питање потом прелази у руке политичара.

Министар одбране Небојша Стефановић, који се међу првима изјаснио у прилог војне обавезе, очекује да коначна одлука о томе буде донета до јесени. Ако се држава изјасни за одмрзавање војног рока, уследиће доношење закона у Народној скупштини.

Очекујем угрубо да до септембра или октобра имамо одлуку државе да ли жели одмрзавање ове обавезе. До тада ћемо имати и све детаље како би војни рок изгледао – објаснио је Стефановић.

Међу параметрима којима баратају војни експерти је и укупна цена овог државног заокрета. Тренутна калкулација је показала да би храна, смештај, одећа и обућа, са другим трошковима за 10.000 регрута под опасачем државу годишње коштали осам милијарди динара. Уколико би свако од њих примао плату од 30.000 динара месечно, то би укупну цену подигло за још две милијарде динара.

Засада није познато како ће војни рок изгледати. Током последњих неколико година у јавности се помињало више модела, укључујући и служење у месту боравка или најближем граду. Генералштаб је, међутим, ближи класичном концепту са тромесечним одласком у неки од центара за обуку (Сомбор, Ваљево, Лесковац, Пожаревац…) и прекоманду у други гарнизон, према потребама војске.

ПРЕДНОСТ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ

ДРЖАВА се припрема и да регрутима обезбеди низ погодности које ће пратити боравак у касарни. Размишља се о предности приликом запошљавања у државној служби, као и што вишем износу војничке плате. Планира се и да сваки регрут током ношења униформе добије прилику за полагање возачког испита, информатичке курсеве и занатске и друге обуке. Све ово је замишљено како би био избегнут психолошки ефекат губљења времена, који код младих често изазива обавеза служења војног рока.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс