loading...
Србија

Морате знати! ПОСЛЕ РЕВАКЦИНАЦИЈЕ ТРЕБА ОВО ДА УРАДИТЕ! Докторка открива када треба одрадити тест на антитела

Фото: Pixabay.com

Сви који су примили вакцину или планирају да се вакцинишу питају се када треба отићи на тестирање и које вредности су добар показатељ, а на њих одговоре даје др Марија Гњатовић са Института за примену нуклеарне енергије

– Вредности зависе од тога који тест се ради. Приватне лабораторије стално мењају тестове и то не може да се испрати. Код нас је ситуација следећа: референтна вредност је 15. Вакцине иначе развијају серолошки одговор као тешко оболели ковид пацијенти у природној инфекцији. Већина људи након друге дозе вакцине има вредности веће од 60. Највећи број људи има вредности од 90 до 120 – објашњава др Марија Гњатовић.

Она истиче да је важно пратити колико ће та антитела трајати.

– Кажу да тај имунитет траје од шест месеци након примања Фајзерове вакцине до две године након примања кинеске Синофарм вакцине – додаје.

На питање када се након друге дозе треба тестирати на антитела, др Гњатовић: “После две недеље или дуже”, док на питање колико се ниво антитела разликује након примања прве и друге дозе, каже:

“Доста се разликују, и те разлике су другачије од једне до друге вакцине. Интересантно је да онај је имао антитела може да прими и једну дозу вакцине јер вредности код тих особа значајно скоче и након прве дозе. Природна инфекција је као прва доза вакцине.”

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Блиц

 

loading...