loading...
Здравље

Морате знати! ПРВИ СИПМТОМ УПАЛЕ ПЛУЋА: Одмах се јавите лекару ако приметите ово!

Према наводима Светске здравствене организације чак 80 одсто случајева оболелих од корона вируса су лабораторијски потврђени као лаки или средње тешки, 14 одсто као тешки и 6 одсто као критични.

Будући да се први симптоми корона вируса јављају у периоду од 2. до 14. дана од заражавања, важно је све време пратити тело уколико дође до појаве кашља или отежног даха.

Зашто Цовид-19 изазива упалу плућа?

Управо су та два симптома знак да је САРС-ЦоВ-2 прешао на плућа где је даље наставио да инфицира ћелије, које потом умиру и отпадају, због чега отежавају организму да одрже плућа чистим. Запаљење прави оштећење плућног ткива, те додатно запаљење, па се овај зачарани круг не зауставља докле год има здравог ткива које вирус може да уништи.

Запаљењем може да се објасни зашто је суви кашаљ један од првих симптома, а исто важи и за отежано дисање и стварање шлајма.

Који су симптоми упале плућа?

Остали симптоми који могу да се јаве у овој фази су замор, упала грла, главобоља, бол у зглобовима или мишићима, језа и кијавица. Након пет дана хронични болесници би могли да имају отежано дисање, а седам дана је потребно пре него што заврше у болници. Лакши случајеви обично прођу за ово време.

Средње тешки и тешки болесници ће добити упалу плућа која може да варира од облика који није животно угрожавајућ до угрожавајућег. Ови болесници могу да се опораве у року од неколико дана, али некима је потребно и неколико недеља. Међутим, код неких болесника са тешким обликом инфекције и код оних који су критични симптоми могу нагло да се погоршају, тако да пређу у синдром акутног едема плућа.

Асимптоматске упале плућа све чешће у Србији

Пулмолог др Мирјана Даниловић за „Телеграф“ истиче да по појави првих симптома упале плућа пацијенти обавезно ураде скенер, а не рендген плућа.

– Тешко да може баш без температуре, могуће је да буде нека температура која се јави, прође, па крене поново или неко кашљуцање, осећај недостатка даха, дакле неки неодређени симптоми. Код корона вируса симптоми се крећу од врло благих или драстично изражених код оних који имају прејаку реакцију, али то је чак и нама који радимо овај посао тешко некада да препознамо. Зато је важније да када посумњамо све потенцијалне промене проверимо скенером, а не снимком плућа – истиче.

Колико траје опоравак од упале плућа?

Пацијенти који се опораве у просеку бивају отпуштени из болнице након две и по недеље. Код најкритичнијих случајева, опоравак може да потраје и више месеци. Све док је болесник у периоду опоравка може да буде заразан. Ови људи би требало да се консултују са својим лекарима и епидемиолозима да би утврдили да ли и даље представљају ризик по друге.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Крстарица