loading...
Здравље

Морате знати! ШТА АКО ОБОЛИТЕ ПОСЛЕ ПРВЕ ДОЗЕ: Савет стручњака за оне који добију корону након вакцине

НИЈЕДНА вакцина, па ни против ковида 19 не ствара заштиту моментално, па и вакцинисани, све док не прође минимум 10, а оптимално 14 дана од друге дозе, могу да се инфицирају вирусом.

И у пракси се јавља све више оних који су неколико дана после прве дозе открили инфекцију, и сада су забринути да удружени ковид и вакцина могу да им наштете. Лекари, међутим, тврде да додатне опасности у таквим случајевима нема, чак се не очекује ни да ће ефекат вакцине, због инфекције, бити умањен.

Не постоји начин да се искључи могућа инфекција короном код особа које немају никакве симптоме болести, па је реално очекивати да ће међу вакцинисанима бити и оних са скривеном инфекцијом.

– Ако особа нема повишену телесну температуру или друге респитарорне тегобе сматра се здравом и може да прими прву дозу вакцине против ковида – објашњава, за “Новости”, вирусолог др Тања Јовановић, професор Медицинског факултета у Београду. – Ако се неколико дана после вакцинације појаве симптоми који личе на ковид 19 и докаже се инфекција, то значи да је особа у тренутку вакцинације била у инкубацији.

Разлога за панику у таквим случајевима, тврде лекари, нема, а вакцинацију треба наставити када за то дође време.

– Све док траје инфекција, не треба примати другу дозу вакцине – објашњава проф. Јовановић. – Значи, особа прво треба да оздрави, да се опорави од инфекције изазване вирусом корона и тек месец дана након тога да прими другу дозу вакцине. То неће умањити очекивани имунитет који се ствара вакцинацијом.

И они који цепиво схвате као магични лек који одмах делује и не наставе да поштују противепидемијске мере могу да се инфицирају, као и да нису вакцинисани. Идеје које неки имају “да им је вирус унет вакцином”, потпуно су неосноване, јер су све нама доступне вакцине по типу тзв. мртве.

У испитивањима ефеката “Фајзерове” вакцине потврђено је да се првом дозом ствара имунитет од 52 одсто, а после друге 95. То значи да је после прве дозе ризик од заразе практично смањен само на пола. Зато имунолози и саветују да се маска носи обавезно све до 14 дана после друге дозе вакцине, а пожељно је и све док има вируса у циркулацији.

ПЕЛЦОВАЊЕ И СА IGG АНТИТЕЛИМА

ИАКО је званична препорука да се вакцинишу и они који су прележали ковид, за Београђанина В. М. било је изненађење када је дан после вакцинације открио да има IgG антитела.

– Супруга је добила симптоме налик ковиду, па сам и ја дан после прве дозе урадио серолошки тест и сазнао да сам имао ковид и стекао неки имунитет – прича В. М. – Плаши ме како ће деловати вакцина и да ли уопште треба да примим другу дозу.

Професор Тања Јовановић каже да наш читалац сигурно није усамљен случај, али да свакако нема разлога за забринутост:

– Вакцинацију треба довршити другом дозом цепива, а она ће практично повећати имунитет који је особа стекла након прележаног ковида.

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс