Србија

Морате знати! ШТА СЕ ЗАТВАРА ЗА ВИКЕНД? Неће сви ставити кључ у браву,извесно и шта је са ПРОДАВНИЦАМА!

Др Кон је предложио да се све затвори на пет дана, али извесније је да доће до селективног затварања најкритичнијих места заражавања.

Кризни штаб у среду није усвојио никакве нове мере упркос погоршању епидемиолошке ситуације. Како је најављено, седница ће поново бити одржана у петак када ће бити одлучено какве мере ће важити за предстојећи викенд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог Предраг Кон појаснио је да је на одржаној седници заузет јединствен став око нових мера против коронавируса које ће се односити на викенд, али да оне нису потпуно прецизиране и да ће то бити учињено у петак.

Нагласио је да постоје правне препреке да се у потпуности све затвори на пет дана, о чему се такође размишљало, али да у оквиру скраћења радног времена постоји правна могућност да „ако некоме кажете да не може да ради током викенда – то је је скраћење радног времена“, а не забрана рада.

Ко ће радити скраћено?

Из Кризног штаба није прецизирано који објекти би радили по принципу скраћеног радног времена, да ли ће се оно односити на тржне центре, ресторане или кафиће, али је речено „да нешто мора“ бити обухваћено новим мерама.

„О свему ће бити речи, нема дилеме да нешто мора. Овако оставити тако нагло пуњење без мера јасних за викенд није прихватљиво и није реално“, нагласио је Кон.

С друге стране, епидемиолог Бранислав Тиодоровић навео је тржне центре као могућа места на која ће се односити мере које би требало да буду донете у петак на седници Кризног штаба.

„Мислим да ћемо имати повећање броја оболелих. Можда ћемо морати да скратимо време рада тржних центара за викенд, можда до 16 или 18 сати“, рекао је Тиодоровић.

Што се тиче продавница прехрамбене робе које раде до 21 сат, највероватније је да њихово радно време остаје непромењено, јер нико из Кризног штаба није помињао ове објекте као критична места заражавања.

Кризни штаб је дефинисао највећа места заражавања, која се првенствено односе на места зимовања и скијалишта.

Што се тиче скијалишта, Тидоровић је нагласио да постоји могоћност да се и на тим местима примене оштрије мере.

„Могуће је да у петак донесемо одлуку о затварању скијалишта, то ће значити да грађани могу да користе одређене објекте као што су хотели и кафићи, али акценат је опет на доброј контроли како се људи не би окупљали на другим местима“, казао је епидемиолог, а на питање на који би се временски период скијалишта затворила, Тиодоровић је назначио да је „викенд најпроблематичнији“, рекао је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо