Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Три чудна сигнала могу да покажу да сте прележали корону!

Медицински часопис „Лансет“ објавио је збирне резултате студија о последицама корона вируса, а текст наводи и симптоме које излечени од корона вируса осећају недељама, па и месецима по излечењу.

„Лансет“ наводи укупно девет симптома код испитаника који су имали средње тешку и тешку клиничку слику, те су многи од њих и хоспитализовани. Како се у студији наводи, три четвртине њих имало је најмање један од следећих наведених симптома чак и шест месеци након акутне фазе болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак 26 одсто испитаника имало је проблеме са спавањем, несаницу или потешкоће да заспи, што је озбиљан проблем јер је добар и редован сан један од кључних начина да се тело опорави, а ови дугорочни симптоми ометају и успоравају опоравак, преноси Блиц. Надаље, депресију и анксиозност пријавило је 23 одсто испитаника.

„Ово су честе последице хроничних болести, јер особа има утисак да ју је тело издало, да не може да предвиди шта ће се даље догодити, нити да препозна сопствени организам. То изазива анксиозност, лошу концентрацију, проблеме са спавањем, ноћне море и бриге. Болест нас често изолује и од нашег система подршке, па се са овим осећањима носимо сами. Анксиозност у тежим облицима може да води и у нападе панике“, каже Теса Милер, ауторка књиге „Оно што те не убије“.

Девет одсто испитаника пријавило је болове у зглобовима, што је честа појава код упалних процеса у телу.

„Упале нападају ткиво зглобова, изазивају отицање, скупљање течности, оштећење мишића и друге проблеме“, објаснио је ортопедски хирург др Кристофер Траверс.

Студија је обухватила и до сада познате симптоме попут слабости мишића, брзог замарања, плитког даха, губитка чула мириса и укуса, као и опадање косе. Међутим, три горенаведена симптома су се издвојила у тексту као посебно интересантни јер их до сада није пријављивало много људи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92