Србија

Најновија вест! ШАЛТЕРИ ИЗЛАЗЕ ИЗ МОДЕ! Е-управа уводи електронске упуте! Ево о чему је реч!

Директор канцеларије за информационе технологије и е-управу Михаило Јовановић најавио је још једну новину коју ће донети процес дигитализације, а то је увођење електронских упута

– Досадашњи процес дигитализације омогућио је да Србија спремно уђе у логистички захтевну вакцинацију, али се на томе неће стати и дигитализација у здравству биће настављена кроз пројекат е-упута – рекао је Јовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Та дигитализација и тај ИТ систем нам омогућавају да у реалном времену пратимо стање на терену, укључујући и локалне самоуправе и пунктове. Уз то је и близу милион грађана преко е-управе исказало интересовање да прими вакцину – рекао је Јовановић за РТС.

Овај начин пријављивања је за грађане комфоран јер путем смс-а или мејла добијају информације где и кад да дођу да без гужве прођу кроз процес вакцинисања.

– То омогућава здраственом систему да на прави начин организује логистику вакцинације. Зато и очекујем да ће се још грађана јављати преко нашег портала е-управе – каже Јовановић.

Србија је једина земља у свету која у овом тренутку и вакцинише и даје другу дозу вакцине грађанима са три типа вакцине.

– Свака од тих вакцина се чува и даје на различите начине и то је подразумевало озбиљну припрему целе логистике. Морамо тачно да знамо на ком пункту са каквом инфраструктуром располажемо, које фрижидере имамо, колико здраствених радника имамо… Овај информациони систем нам помаже да управљамо овом комплексном логистиком – нагласио је директор канцеларије за информационе технологије и Е-управу.

Због тога је врло важно да грађани дођу баш у заказаном термину на вакцинацију.

– Долазак други дан значи да се логистика поремети, јер смо имали и по 60.000 вакцинисаних у једном дану, а сада истовремено имамо пунктове на којима грађани примају прву дозу вакцине и оне на којима примају другу дозу вакцине и свако велико померање јесте проблем – рекао је Јовановић.

Јовановић, који је и члан координационог тела за дигитализацију здравства, каже да се спремају да на велика врата уђу и у пројекте који ће омогућити бољу размену података и пословних процеса унутар здравствених система.

– Један од првих пројекта у оквиру дигитализације је е-упут да грађани упут не би више носили од шалтера до шалтера. Прави успешан пример колико је то значајно је увођење е-рецепта јер на тај начин хронични болесници нити имају потребе да носе папирне рецепте у апотеку нити да сваки месец иду по њих – рекао је Јовановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости / Информер

Ознаке