Русија Свет

НАСТАО ХАОС! Путин ће побеснети: Турске јединице умешане у напад на руску базу у Сирији! Ево шта се дешава!

Руски медији интензивно извештавају да је турска војска умешана у ваздушни напад на руску ваздухопловну базу у региону Латакије, у Сирији – Хмејмим.

Како се наводи, руска војна обавештајна служба покренула је истрагу о ваздушном нападу. Према наводима са терена, турске и протурске јединице напале су руску ваздухопловну базу ракетама из турских комплекса ТРГ-300 Касирга. Овај турски ракетни систем има домет до 120 км.

Према другим извештајима са терена, мало пре напада на руску војну базу, руске трупе су приметиле беспилотне летелице у том подручју. Стручњаци кажу да су то били дронови турске војне обавештајне службе.

Ваздушни напад на руску војну базу у Сирији изведен је 9. фебруара, али информације су доспеле у медије тек 11. фебруара. Руска војна обавештајна служба саопштила је да је напад почео у 19:45 часова, према московском времену. На бази нема оштец́ења, јер су се ПВО системи у том подручју активирали, пресрели и оборили све испаљене ракете.

Убрзо након напада, руске и сиријске ваздушне снаге извеле су велике ваздушне нападе на положаје џихадиста у подручју Тахрира. Војни стручњаци сматрају да је напад на руске ваздухопловне базе био разлог руског повратног напада.

Касно увече, 9. фебруара и рано ујутро, 10. фебруара, Сиријска арапска војска и руске ваздухопловне снаге покренуле су колосални ракетни напад у близини града Таркин, у Сирији.

Према изворима са терена, руске и сиријске јединице погодиле су турски конвој који је покушавао да транспортује нафтне камионе из Сирије у Турску. Протурске локалне милиције чувале су конвој.

Извор тврди да Сиријци користе руски ракетни систем Тоцхка. Судец́и према достављеним снимцима, штета је огромна и укључује камионе за транспорт нафте и војну опрему.

Не извештава се да ли је војна опрема у власништву турске војске, или организатора конвоја. Постоје и извештаји о жртвама – 28 убијених протурских војника и још десетине рањених.

Да подсетимо, ово је четврти такав ракетни напад на овом подручју од почетка ове године. Сва четири напада укључивала су покушај превоза кријумчарене нафте.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs