Србија

НЕВИЂЕНИ СНИМЦИ: Погледајте како Веља малтретира као таоца вођу навијача Партизана, али и шта ради на протесту

Зашто припадници МУП-а и БИА нису Беливука ухапсили прошле године, будући да се 6. јануара 2020. године појавио снимак на коме се види вођа “партизановаца” Раде Петровић, како јавно признаје, да је заједно са Милошем Радисављевићем Кимијем издао Партизан. И све то је рекао као талац групе “Принципи”.

На том снимку су присутни навијачи Партизана са јужне трибине окупљени под заставом “Принципа”, предвођени Вељом Невољом, за које се претпоставља и да су снимили први видео. А на том снимку се види како “чувају” Радета Петровића као таоца и приморавају га да понови “како су он и Кими “п**ке” које су продале Партизан”, да би затим уследила изјава једног момка која је све оставила без даха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је путем овог видеа поздравио Милоша Радисављевића Кимија, поручио му “како је он следећи и да треба да се припреми за његов долазак”.

Иначе, Петровић је, поред већ поменутог признања, био приморан да каже како је група окупљена под заставом “Принципа” једина “исправна прича, а да су он и Кими издали Партизан”.

Петровић је био један од најактивнијих навијача Партизана на кошаркашким утакмицама црно-белих, где је и покренуто погрдно скандирање председнику државе Александру Вучићу, па се тада наводило да је то био покушај “Принципа” да то скандирање и престане.

Већ тада је било довољно доказа да се слободе лиши навијачка група предвођена Беливуком, међутим то се тада није догодило, пише портал Директно.

Иначе, скандирање “Вучићу, педеру!” постало је вирални интернет видео у октобру 2014. године, током утакмице Србија – Албанија у квалификацијама за Европско првенство на Партизановом стадиону (тада ЈНА), која је прекинута због улета албанског дрона за који је била закачена застава на којој је мапа такозване велике Албаније.

У тренутку када је српски фудбалер Стефан Митровић ухватио заставу, на њега су насрнула двојица албанских играча у покушају да му је отму.

Тада је дошло до опште гужве на терену, утрчало је и неколико навијача, па је судија Мартин Еткинсон из Енглеске позвао играче у свлачионицу и прекинуо меч.

Фудбалери Албаније су приликом напуштања терена гађани бакљама и упаљачима, а полиција је ушла на јужну трибину и раздвојила две групе навијача. Навијач који је улетео на атлетску стазу ударио је једног албанског играча када је напуштао терен, јавио је Танјуг.

Током директног ТВ преноса утакмице на РТС-у догодио се и инцидент када је један навијач, по писању медија члан СРС-а, утрчао на терен поред обезбеђења, стао испред водитеља и упутио увреде тадашњем премијеру Србије.

Подсетимо, прво су против Вучића, његове политике и сарадника почели да скандирају на протестима разних десничарских и Косово је Србија група. Њих нема много, па се та критика није далеко чула. Уследио је низ скандирања Партизанових навијача током фудбалске сезоне 2014/15, када се викало: “Вучићу, педеру, не дамо ти титулу.”

У октобру исте године, током већ поменуте фудбалске утакмице Србије и Албаније, која је прекинута због инцидента са дроном, пред камере Радио-телевизије Србије истрчао је Игор Микић, “радикал”, како су га тада медији представили, и прославио се краћом верзијом претходне пароле.

Касније је притворен, али је оптужба због вређања премијера одбачена. Неколико месеци касније опет је завршио иза решетака, али због напада на полицајце у цивилу.

Иначе, Микић се још једном, за сада последњи пут, појавио у јавности. Објавивши на свом Фејсбук профилу фотографију са Микићем, Бранко Ружић, потпредседник Социјалистичке партије Србије, коалиционог партнера Вучићевог СНС-а, у октобру 2015. године је написао: “Моје прво упознавање са човеком, људином Игором Микићем, родом из Пећи… Диван човек, честит, поштен и, што је мени најважније, гробар од главе до пете.”

Ружић је фотографију и текст обрисао након оштре реакције свог страначког председника Ивице Дачића и неколико напредњачких министара.

Вучић је на РТС-у говорио о погрдном скандирању: “Да! Мене то веома боли… Могао сам као и већина других политичара да кажем да ме то не интересује, али боли ме, јер то ничим нисам заслужио”, а затим је објаснио како је Партизан, у ствари, добио више новца него што говоре и више него што је добила Звезда, а онда је говорио и о приватизацији та два клуба.

“Идите на тржиште па као што функционишу Јунајтед, Ливерпул или Барселона – баш ме брига који ћете модел изабрати. Држава има важнијих ствари на које ће да троши новац. Основаћемо државни фонд за подршку и солидарност болесној деци и много више новца ићи ће у тај фонд, а много мање у Звезду и Партизан, па нека ми 17.000 пута скандирају, а свакако ће имати око мање чега да се свађају у будућности.”

Скандирање се наставило и наредних пет година:

Па и на јулским протестима 2020. године, у којима је и Беливукова група ‘Принципи’, по писању медија и сведочењима грађана, имала умешане прсте.

Прво би, након сат времена од окупљања, група од 20 до 30 млађих мушкараца, кренула да засипа Народну Скупштину, али и полицију каменицама и флашама.

Полиција би у првим тренуцима “кулирала”, а онда када би кренула, група која је изазвала инцидент би се повлачила, а мирољубиви протестанти би били на удару полиције.

Такође, на протестима су фотографи забележили и “чудне” цивиле, како хапсе грађане, а спекулисало се и да је међу полицајцима био и Вељко Беливук, заједно са још неколико својих људи.

Такође, на друштвеним мрежама делила се фотографија мушкарца, за коју су твитераши оценили да је управо Беливук.

Према писању медија, Вељини ‘Принципи’ тако су се одужили за утакмицу полуфинала Купа Србије између Партизана и Црвене звезде, на којој се, у сред пандемије коронавируса, окупило око 16.000 навијача, а готово нико није носио маске и придржавао се препорука о држању физичке дистанце.

Кризни штаб није дозвољавао пензионерима да шетају по сунцу, али је дозволио присуство навијача на стадиону у Хумској.

Одлуку о отварању стадиона за публику у Србији донео је Републички кризни штаб, а капије су за навијаче отворене од 1. јуна.

На овој утакмици скандирања против Вучића није било.

 

Извор: luftika.rs