Србија

Није добро! Албанци открили своје планове: ОСЛОБОДИЛИ СМО КОСОВО ОД СРБИЈЕ, ХОЋЕМО ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ!

Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење које је освојило највише гласова на ванредним парламентарним изборима, изјавио је да је спреман на дијалог са Београдом у коме ће људи имати користи, али да није прихватљиво да се уђе у дијалог у коме се очекује да се Србији надокнади губитак Косова за време Милошевића

Курти је у интервјуу за бриселски Јуроњуз рекао да би Београд требало да се суочи са сопственом прошлошћу, јер се чини да не жали нити се каје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Важно је да у Србији дође до промена у погледу начина на који гледају Косово“, рекао је Курти.

Упитан да ли и даље жели пуно извињење, признање и одштету од Београда, Курти каже да је то неопходно, као и да је неопходно да се Београд што пре удаљи од Русије и Кине.

„Мислим да би требало да се одмакну од Руске Федерације и Кине и да покушају да то ураде што брже. Морају се ослободити Косова. Ослободили смо Косово од Србије. Мислим да би Србија требало да се ослободи Косова“, рекао је Курти.

Упитан како постићи помирење Срба са тзв. Косова и Албанаца, Курти каже да то није неопходно, јер се нису борили са њима, већ са Београдом.

„У том смислу потребно је да се Србија суочи са својом прошлошћу, да се погледа у огледало, а не да Косово гледа војним двогледом. И да призна нашу независност. Мислим да је Србији потребан српски Шарл де Гол који ће рећи, баш као што је Шарл де Гол рекао “Француска је сјајна без Алжира“, да је Србија сјајна без Косова“, рекао је он.

Када се ради о вакцинама, Курти је рекао да неће примити вакцине од Београда који их набавља од Русије и Кине и додао да је у погледу вредности и интереса, „наша оријентација“ увек била према Западу.

Када се ради о Албанији, Курти је рекао да би, да се на КиМ одржава референдум о придруживању Албанији, он гласао за.

Како је објаснио, по Уставу тзв. Косово не може да постане део Албаније, али може да се придружи федерацији са том земљом.

Говорећи о недавно одржаним изборима, он је казао да неће ући у коалицију са Демократском партијом Косова нити са Демократским савезом, јер се ради о странкама које су претходних 20 година водиле земљу и које би требало да се реформишу.

„Ми сада желимо послове и правду, што значи да желимо да зауставимо миграцију младих запослењем и желимо да се боримо против корупције и окончамо елементе заробљавања државе, које су углавном спроводиле ове странке које су изгубиле на недељним изборима“, рекао је Курти.

Истовремено, Курти је поручио Европској унији да би требало да се реформише у целости, а не само методологију проширења.

„Шест земаља Западног Балкана и ЕУ су важни једни другима. И мислим да ће са шест земаља западног Балкана ЕУ постићи подударност са Европом као континентом и никада то не смемо да заборавимо“, рекао је Курти.

Курти: Спреман сам да дијалог буде 3. или 4. приоритет

Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да је вољан да направи компромис и дијалог са Београдом стави на треће или четврто место приоритета његове владе.

Курти је претходно, након освајања гласова на изборима, рекао да ће му дијалог са Београдом бити на шестом или седмом месту приоритета, иза запошљавања, борбе против корупције, правосуђа.

Курти је за швајцарски лист Темпс на француској језику рекао да су ЕУ и Балкан веома важни једни другима, да ће земље западног Балкана бити интегрисане једног дана у ЕУ, као и да би то требало да се деси истовремено.

„Ако једна од ових држава уђе у Унију пре осталих, опет ћемо имати проблема, као што је случај између Бугарске и Северне Македоније“, рекао је Курти.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг