Србија

НИЈЕ ДОБРО! Тиодоровић издао драматично упозорење: ОЧЕКУЈЕМ НОВИ ПИК КОРОНЕ! Ова места су угрожена…

Расте број новозаражених и број пријема у болнице, многи су инфицирани на зимовању, а тек нам стижу четири спојена нерадна дана за Дан државности, који ће донети скок броја заражених

Србија поново има више од 2.000 заражених дневно, расте број пријема у ковид болницама, а то треба да захвали потпуном опуштању грађана, посебно на зимовању, где мере готово да и не постоје.Пред нама је тек велики изазов – Сретење, за које ће бити спојена четири нерадна дана, а аранжмани на планинама увелико су распродати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Проф. др Бранислав Тиодоровић очекује нови благи пик короне пет до седам дана после празника. Већ неколико дана расте број новозаражених, а проф. Тиодоровић упозорава да је то због зимовања, јер се у планинским центрима не поштују мере, али и због лепог времена, па су се људи масовно опустили. А тек иде Сретење, које је у понедељак, 15. фебруара, па су због Дана државности нерадни и понедељак и уторак, што је са викендом четири дана, која ће многи искористити за мини-одмор. Зимски туристички центри су већ распродати.

Заражене целе породице

– Свеопште је непоштовање мера. Целе породице су заражене, обично неко млађи донесе вирус, па се сви у кући инфицирају. Копаоник и Златибор су тренутно најризичнија места. Кафићи су крцати, нико не носи маске. Редови за жичаре и гондолу су огромни, људи се тискају без икакве заштите, дистанце нигде! А тек ће планински центри и скијалишта бити пуни јер ће многи спојити дане за празник. Очекујем нови благи пик пет до седам дана после Сретења – каже проф. Тиодоровић.

Он наглашава и да није проблем да се оде на зимовање, да то нико никоме не брани, али је проблем што се не поштују мере.

– Све може да се уради, али да се испоштују мере. Зато смо и на седници Кризног штаба одлучили да надзор и контрола буду појачани, а кажњавање ригорозно. Санитарна инспекција и комунална милиција ће појачати свој ангажман јер кршењу мера мора да се стане на пут – наводи Тиодоровић и додаје да се народ и опустио јер је масовно и добро кренула вакцинација, али је заборавио да смо далеко од колективног имунитета и да је тек почело давање друге дозе.

Болнице пуне

Начелник Војномедицинског центра Карабурма, пуковник Иво Удовичић, упозорава да је ситуација озбиљна и да је епидемија далеко од смиривања.

– Нажалост, болница нам је пуна. Она је пуна последње две-три недеље. Епидемија је далеко од контроле, имамо тренутно 82 пацијента са тешким пнеумонијама. Седам пацијената је на респиратору животно угрожено, опет се тражи место на интензивној нези. Има пацијената који су дошли са Копаоника. Баш имамо једног човека од 40 година који је у веома тешком стању – истакао је за РТС Удовичић и додао да су се неки заразили између две дозе вакцине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Пинк.рс / Информер