Србија

НОВИ ЗАКОН СТУПА НА СНАГУ: Одузимаће се имовина, а односи се на све

Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу почеће да се примењује за мање од месец дана – 12. марта, а следеће недеље ће скупштина расправљати о изменама закона којима се прецизирају термини.

У Министарству правде истичу да ће се закон односити једнако на све грађане. Дакле, не само на политичаре и естраду и на државне службенике, већ и на остале грађане који којих се утврди несразмера између пријављених прихода и увећања имовине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Практично, на удару закона ће се наћи они за које се посумња или утврди да, за највише три узастопне календарске године, имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имовине и пријављених прихода. Током провере биће практично речи о унакрсној провери имовине коју ће спроводити посебна јединица у Пореској управи.

Ко ће бити провераван биће утврђено годишњим смерницама које доноси директор Пореске управе, које нису јавне, али поступак се може покренути и по пријави грађана или неке институције.

Закон предвиђа да се пореском стопом од чак 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина. Такође, ако се у поступку провере имовине укажу основи сумње да је извршено кривично дело, јединица Пореске управе о томе обавештава полицију, Пореску полицију и јавно тужилаштво.

У преводу, закон предвиђа да ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остаће без 3/4 њене вредности, а ако суд утврди да је имовина стечена кривичним делом, могао би да му буде одузет целокупан незаконито стечена имовина.

У посебну јединицу Пореске управе, која ће водити и спроводити поступак, своје чланове треба да делегирају и МУП, НБС, Управа за спречавање прања новца, Агенција за спречавање корупције, Републички геодетски завод, Агенција за привредне регистре и Централни регистар, депо и клиринг хартија од вредности

Извор: Блиц